Dania kuchni azjatyckiej pod lupą IJHARS

Dania kuchni azjatyckiej pod lupą IJHARS

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przyjrzała się jakości handlowej dań kuchni azjatyckiej oferowanych w 2022 r. w 63 lokalach gastronomicznych. Wyniki kontroli ujawniły duży problem z prawidłowym informowaniem konsumentów – zastrzeżenia budziło oznakowanie ponad 3/4 skontrolowanych produktów, w przypadku prawie 1/5 produktów stwierdzono niezadeklarowaną podmianę surowcową (głównie obecność mięsa wieprzowego w daniach z zadeklarowaną wołowiną lub drobiem).

Stwierdzone nieprawidłowości w zakresie znakowania dotyczyły m.in.:

  • Podmiany asortymentowej, np. wołowinę w daniu „wołowina 5 smaków” zastąpiono mięsem wieprzowym, a wołowinę w daniu „makaron z mięsem wołowym” zastąpiono mięsem wieprzowym i drobiowym.
  • Stosowania nieprawidłowej nazwy dania, tj. podanie niepełnej nazwy bez opisu umożliwiającego poznanie rzeczywistego charakteru dania (np. „kurczak chrupiący”), brak  informacji o wszystkich komponentach dania (np. surówce, ryżu) czy brak opisu wskazującego na pozbawienie kaczki kości.
  • Braku wykazu składników (w tym alergenów) lub podanie go w nieprawidłowy sposób (np. brak wyróżnienia alergenów, brak informacji o procentowej zawartości składników wymienionych w nazwie, brak wyszczególnienia wszystkich użytych składników, pominięcie komponentów składnika złożonego, niezachowanie malejącej kolejności użytych składników).
  • Podanie informacji, że danie jest bezglutenowe, podczas gdy w składzie użytych do jego produkcji sosów obecna była mąka pszenna.
  • Braku informacji o zastosowanych procesach obróbki (np. smażeniu, panierowaniu) lub podanie nieprawdziwej deklaracji w tym zakresie (w nazwie podano „kurczak pieczony”, podczas gdy był to filet z kurczaka panierowany i smażony w głębokim tłuszczu).
  • W przypadku oferowania środków spożywczych do sprzedaży za pośrednictwem strony internetowej, nieudostępnianie konsumentom obowiązkowych informacji na temat żywności przed ostatecznym dokonaniem zakupu oraz w materiałach towarzyszących (w tym wykazu składników wraz z alergenami).

Szczegółowe informacje na temat kontroli znajdują się na stronie IJHARS: LINK