Dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska komentuje planowane unijne regulacje w walce z marnowaniem żywności

Dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska komentuje planowane unijne regulacje w walce z marnowaniem żywności

Mieszkańcy całej Unii Europejskiej marnują zatrważające ilości jedzenia. Aby przeciwdziałać stratom żywności nadającej się do spożycia, planowane są nowe regulacje prawne. Projekt zmian w prawie żywnościowym dla Agencji Informacyjnej „Newseria” skomentowała dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska, która odniosła się do dużych zmian w zakresie znakowania żywności oraz podawania daty minimalnej trwałości produktu spożywczego. Ekspertka CPŻ przypomniała również o obowiązujących od marca przepisach, które zezwalają na niekomercyjny obrót produktami spożywczymi (tzw. redystrybucję) po upływie daty minimalnej trwałości.

Z pełnym materiałem mogą się Państwo zapoznać TUTAJ