Jesteś tym, co jesz. A czy wiesz, jak opakowanie wpływa na twoje jedzenie?

Jesteś tym, co jesz. A czy wiesz, jak opakowanie wpływa na twoje jedzenie?

Większość produktów spożywczych musi być sprzedawana w opakowaniu, które po opróżnieniu staje się odpadem. Aby zmniejszyć ilość generowanych śmieci, producenci coraz częściej decydują się na tworzenie opakowań z materiałów pochodzących z recyklingu. Muszą jednak pamiętać, że opakowania z recyklatów muszą spełniać szereg wymogów.

Na temat wymagań prawnych materiałów do kontaktu z żywnością w Gazecie Wyborczej przybliżył Patryk Kalinowski. Prawnik FoodLaw przypomniał, że opakowania wykorzystujące tworzywa sztuczne pochodzące z recyklingu muszą uzyskać unijne zezwolenie i są objęty systemem jakości, a także odniósł się do procedowanych przepisów nakładających obowiązek stosowania określonej ilości surowca z recyklingu w butelkach.

Zapraszamy do lektury pełnej wersji artykułu, którą znajdą Państwo TUTAJ. Publikacja jest częścią cyklu edukacyjnego „Jedna planeta. Jedno życie. Żywność”, który prowadzimy wspólnie z Gazetą Wyborczą.