MIÓD SPADZIOWY Z BESKIDU WYSPOWEGO – ZAREJESTROWANA NAZWA

MIÓD SPADZIOWY Z BESKIDU WYSPOWEGO – ZAREJESTROWANA NAZWA

Nazwa „Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego” została zarejestrowana jako 44. polska Chroniona Nazwa Pochodzenia. 5 sierpnia 2020 r. w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej opublikowano rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2020/1154 z dnia 29 lipca 2020 r. rejestrujące tę nazwę w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych.

Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego to płynny lub skrystalizowany miód spadziowy pochodzący z górskich lasów jodłowych tego pasma górskiego. Co najmniej 95% ogólnej zawartości spadzi miodu musi stanowić spadź jodłowa (maksymalnie 5% spadzi może pochodzić z drzew liściastych). Spadź jodłowa pozyskiwana musi być przez pszczoły rasy kraińskiej linii Dobra. Cechą charakterystyczną miodu spadziowego z Beskidu Wyspowego jest ciemna czarno-zielona barwa (po skrystalizowaniu staje się jaśniejsza) oraz intensywny aromat, ze specyficznym, przypominającym żywicę zapachem.

Szczegółowe informacje na temat miodu znaleźć można TUTAJ oraz TUTAJ

Sytuacja prawna mięsa laboratoryjnego

Sytuacja prawna mięsa laboratoryjnego

W ubiegły czwartek, mieliśmy zaszczyt uczestniczyć w istotnym webinarze, zorganizowanym przez wiadomoscihandlowe.pl, poświęconym tematyce mięsa komórkowego.

E-forum Prawa Żywnościowego

E-forum Prawa Żywnościowego

23-24 listopada 2023 roku nasze ekspertki – Agnieszka Szymecka-Wesołowska, Aleksandra Jasieniak oraz Alicja Michałowska – będą się dzielić swoją wiedzą w roli prelegentek podczas eFORUM &#...