Przeciwdziałanie marnowaniu żywności w łańcuchu produkcji i dystrybucji żywności to temat, który przedsiębiorstwa coraz częściej podejmują nie tylko ze względu na minimalizowanie kosztów i strat, ale także ze względu na ograniczanie negatywnych skutków środowiskowych i społecznych, jakie to zjawisko za sobą niesie.
Zagadnienie to staje się też przedmiotem coraz większego zainteresowania unijnego prawodawcy. Jednym z jego przejawów jest m.in. powołanie w 2016 r. Unijnej Platformy ds. Strat i Marnowania Żywności (EU Platform on Food Losses and Food Waste), wprowadzenie nowych przepisów dotyczących darowizn żywności czy też kolejne nowelizacje dyrektywy 2008/98/WE w sprawie odpadów. Ostatni projekt w tym zakresie przewiduje m.in. konkretne cele redukcji odpadów do 2030 r. w kontekście marnowania żywności. Oznacza to, że ich osiągnięcie będzie wiązało się z nowymi obowiązkami po stronie przedsiębiorców.
Na szkoleniu omówione zostaną obecne i przyszłe, krajowe i unijne regulacje związane z przeciwdziałaniem marnowaniu żywności; przedstawione zostanie orzecznictwo sądowe a także przykłady obecnych dobrych praktyk.
Szkolenie w szczególności kierowane jest do działów jakości oraz rozwoju produktów i procesów w przedsiębiorstwach spożywczych: producentów, przetwórców a w szczególności detalistów, prowadzących działalność w sklepach wielkopowierzchniowych.
Zapisz się na szkolenie a dowiesz się m.in.:
- Jakie są cele oraz obecne i planowane regulacje unijne w kontekście food waste
- Czy krajowa ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności spełnia swoje cele? Co na to inspekcje i sądy?
- Jak zmieni się znakowanie produktów w kontekście deklarowania okresów przydatności
- Czy wprowadzanie do obrotu produktów po upływie daty minimalnej trwałości jest faktycznie dozwolone? A jeśli tak, to jak robić to bezpiecznie? Czy i pod jakimi warunkami możliwe jest przedłużenie okresów przydatności?
- Jak przekształcać żywność w pasze, nawozy, biopaliwa (kwalifikacje prawne)
Uczestnicy szkolenia otrzymają certyfikat uczestnictwa oraz materiały szkoleniowe w pliku PDF.
Szkolenie prowadzi wspólniczka Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego – dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska.