Greenwashing – jak (nie) używać oświadczeń środowiskowych na żywości

Greenwashing, czyli pseudoekologiczny marketing to zjawisko, na które coraz częściej uwagę zawracają konsumenci i piętnują inspekcje kontrolne.

Data szkolenia
Na zamówienie
Czas trwania
2 godz.
Koszt szkolenia
450 zł netto

Greenwashing, czyli pseudoekologiczny marketing to zjawisko, na które coraz częściej uwagę zawracają konsumenci i piętnują inspekcje kontrolne. Kwestią tą zajęła się także Komisja Europejska, która planuje wprowadzenie jasnych zasad sposobu komunikowania konsumentom prośrodowiskowych właściwości produktów.  Na szkoleniu omówione zostaną planowane regulacje, przykłady obecnych dobrych i złych praktyk oraz możliwe sankcje.

Szkolenie w szczególności dedykowane jest osobom zajmującym się marketingiem produktów spożywczych (pracownikom działów firm a także zewnętrznym agencjom).

Zapisz się na szkolenie a dowiesz się m.in.:

  1. Jak poprawnie formułować oświadczenia środowiskowe (greeen claims)?
  2. Jak wygląda niewłaściwe komunikowanie środowiskowych korzyści związanych z produktem (hasła np. przyjazny środowisku, mniejszy ślad węglowy, biodegradowalny itp.)
  3. Jak nie narazić się na zarzut greenwashingu?
  4. Zielone oświadczenia a żywność eko – czy to to samo?
  5. Czy i kiedy Unia Europejska wprowadzi obowiązkowy system znakowania środowiskowego żywności? Jakie przepisy zaczną obowiązywać w międzyczasie?

Uczestnicy szkolenia otrzymają certyfikat uczestnictwa oraz materiały szkoleniowe w pliku PDF.

Szkolenie prowadzi wspólniczka Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego  – dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska.

HARMONOGRAM SZKOLENIA

Czas trwania szkolenia:
10:00 - 12:00

Program szkolenia obejmuje:

  1. Pojęcie prawne „greenwashingu”
  2. Obecne zasady formułowania zielonych haseł marketingowych: prawo i samoregulacja w reklamach i prezentacji produktów
  3. Przegląd praktyki decyzyjnej i orzecznictwa w zakresie greenwashingu
  4. Planowane zmiany prawne
  5. Odpowiedzialność i sankcje za stosowanie „ekościemy”

POZOSTAŁE SZKOLENIA Zobacz także

Plant-based food – prawne aspekty żywności roślinnej

Trend rozwoju sektora żywności roślinnej, jako alternatywy dla produktów odzwierzęcych, stale rośnie. Jeszcze do niedawna była to domena niszowych start-upów, ale obecnie rynkiem tym są coraz bardziej zainteresowane także duże firmy spożywcze, w tym także producenci tradycyjnego mięsa.

Data szkolenia
6 czerwca 2023- ONLINE NA ŻYWO
Koszt szkolenia
450 zł netto zł + VAT

Urzędowe kontrole żywności – prawo i praktyka

Szkolenie dotyczy praktycznych aspektów funkcjonowania w Polsce przebiegu urzędowych kontroli żywności z perspektywy przedsiębiorcy. Szkolenie opiera się na przykładach rzeczywistych decyzji inspekcji kontrolnych i orzeczeń sądowych..

Data szkolenia
13 czerwca 2023
Koszt szkolenia
790 zł netto zł + VAT

Czekamy na Ciebie Napisz do nas!

Nasze usługi kierujemy do wszystkich podmiotów prywatnych i publicznych związanych z sektorem rolno-spożywczym: przedsiębiorstw indywidualnych (producenci, przetwórcy, agenci, dystrybutorzy, importerzy) oraz organizacji. Pomagamy wszystkim – od międzynarodowych korporacji po start-upy.