Program szkolenia obejmuje:
1.Rozporządzenie ramowe (WE) nr 1935/2004 w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
- Definicja i przykłady materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
- Wymagania ogólne dla materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością
- Znakowanie
- Identyfikowalność (system traceability)
- Procedura udzielania zezwoleń unijnych na nowe substancje
- Wprowadzanie do obrotu – wymogi.
2. Dokumenty potwierdzające zgodność materiałów do kontaktu z żywnością z przepisami UE
- Deklaracja zgodności – cel wystawienia dokumentu, aktualizacja dokumentu
- Deklaracja zgodności, dokumenty uzupełniające –informacje jakie powinny zawierać
- Deklaracja zgodności i dokumenty uzupełniające – urzędowa kontrola
- Przekazywanie deklaracji zgodności i dokumentów uzupełniających w całym łańcuchu dostaw
- Obowiązki przedsiębiorców w odniesieniu do posiadania i dysponowania deklaracją zgodności i dokumentami uzupełniającymi
- Przykłady podmiotów działających na rynku materiałów do kontaktu z żywnością, którzy pełnią różne role.
3. Nowe Rozporządzenie Komisji (UE) nr 2022/1616 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu przeznaczonych do kontaktu z żywnością
- Zagrożenia związane ze stosowaniem tworzyw sztucznych z recyklingu do kontaktu z żywnością
- Recykling mechaniczny pokonsumenckiego PET
- Recykling z obiegu zamkniętego
- Wymagania dotyczące dokumentacji, zaleceń i znakowania
- Wymagania dotyczące dekontaminacji
- Monitorowanie i zgłaszanie poziomów zanieczyszczeń
- Procedura udzielania zezwoleń unijnych na procesy recyklingu
- Rejestr autoryzowanych procesów recyklingu
- Deklaracja zgodności dla wyrobów z recyklingu do kontaktu z żywnością
4. Rozporządzenie Komisji (UE) nr 10/2011 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością z późn. zm.
- Ostatnie zmiany Rozporządzenia 10/2011 oraz planowane zmiany
- Wymagania w zakresie składu chemicznego, wykazy substancji dozwolonych do stosowania
- Limity migracji globalnej i specyficznej
- Badania migracji globalnej i specyficznej: dobór płynów modelowych i warunków badania
- Zastępcze płyny modelowe
- Dobór zakresu badań w zależności od rodzaju materiału i przeznaczenia wyrobu;
- Ocena zgodności z limitami migracji i ich praktyczna interpretacja
- Substancje dodane w sposób niezamierzony (NIAS) – ocena ryzyka
- Najnowsze zmiany do rozporządzenia – nowe substancje i limity migracji
- Biotworzywa – przykłady, wymagania prawne, badania
- Wyroby melaminowe i bambusowo-melaminowe – badania
5. Projekt przepisu w zakresie wprowadzenia zakazu stosowania bisfenolu A w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością
6. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2023/2006 w sprawie dobrej praktyki produkcyjnej w odniesieniu do materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
- System GMP w produkcji i dystrybucji opakowań żywności
- Systemy jakości
- Zasady GMP w odniesieniu do zadrukowanych opakowań żywności.
7. Wymagania dla materiałów, dla których nie określono w przepisach wymagań szczegółowych, w tym obowiązkowa dokumentacja dla:
- papieru i tektury;
- stali nierdzewnej;
- aluminium;
- szkła;
- gumy, silikonu;
- farb drukarskich, lakierów i powłok itp.
8. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 450/2009 w sprawie aktywnych i inteligentnych opakowań do żywności
- Przykłady aktywnych i inteligentnych materiałów, wymagania ogólne
- Wymagania szczegółowe, procedura uzyskiwania unijnego zezwolenia na stosowanie substancji stanowiących składnik aktywny w materiale lub wyrobie
- Opinie EFSA dotyczące m. in. podkładek absorpcyjnych pod mięso
- Deklaracja zgodności
- Znakowanie
9. Zagrożenia wynikające z migracji substancji szkodliwych dla zdrowia:
- tworzyw sztucznych;
- metali;
- papieru i tektury (w tym z makulatury – oleje mineralne)
- farb drukarskich
- wyrobów powlekanych powłokami organicznymi
- wyrobów gumowych
- wyrobów i powłok ceramicznych
- klejów