NAZWY ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH – JAK JE POPRAWNIE KONSTRUOWAĆ

Nazwa środka spożywczego jest podstawową informacją, która umożliwia konsumentom podejmowanie świadomych decyzji zakupowych. Jest to także podstawowa informacja, którą sprawdzają inspekcje kontrolne.

Data szkolenia
SZKOLENIE ONLINE (NAGRANIE)
Czas trwania
96 min.
Koszt szkolenia
420 zł netto

Nazwa środka spożywczego jest podstawową informacją, która umożliwia konsumentom podejmowanie świadomych decyzji zakupowych. Jest to także podstawowa informacja, którą sprawdzają inspekcje kontrolne. Dla niektórych rodzajów produktów przepisy żywnościowe (krajowe bądź unijne) wprost przewidują konkretne definicje. Dla większości środków spożywczych jednak takich nazw prawnych brakuje i producent musi radzić sobie sam. Powstają liczne pytania:

  • Gdzie szukać nazw zwyczajowych dla żywności?
  • W jaki sposób ocenić, czy użycie danej nazwy jest uzasadnione dla konkretnego produktu?
  • Czy nazwa powinna uwzględniać informację o składnikach, a jeśli tak to jakich?
  • Jak opisowo nazywać produkty innowacyjne?
  • W jaki sposób nazwa właściwa produktu powinna łączyć się z nazwą fantazyjną?
  • Gdzie i w jakim formacie umieszczać nazwę w oznakowaniu?

 

Na te i podobne pytania daje odpowiedzi nasze szkolenie. Przedstawiamy w nim nie tylko interpretacje przepisów prawa żywnościowego, ale również przykłady z praktyki organów urzędowej kontroli żywności oraz orzecznictwa sądów. Porządkujemy wiedzę i pokazujemy na co warto zwracać szczególną uwagę, konstruując nazwy środków spożywczych.

HARMONOGRAM SZKOLENIA

-

Program szkolenia obejmuje:

  1. Pojęcie, funkcje i zasady nadawania nazwy środka spożywczego
  2. Rodzaje nazw: nazwa obowiązkowa (prawna, zwyczajowa, opisowa) oraz nazwa dobrowolna (fantazyjna, handlowa) – definicje oraz dobre praktyki wraz z przykładami nazw nieprawidłowych
  3. Nazwa środka spożywczego sprowadzanego z innego państwa członkowskiego UE
  4. Chronione nazwy pochodzenia i oznaczenia geograficzne
  5. Spójność nazwy handlowej z nazwą oraz rodzajem i charakterem produktu
  6. Zasady określania w nazwie smaku produktu oraz uwzględniania informacji charakteryzujących produkt
  7. Nazwy produktów wegańskich i wegetariańskich (mleko, burgery, pasztet)
  8. Dodatkowe wymagane informacje towarzyszące nazwie środka spożywczego
  9. Wymogi w zakresie formatu i miejsca zamieszczania nazw

POZOSTAŁE SZKOLENIA Zobacz także

PAKIET SZKOLEŃ: ZNAKOWANIE ŻYWNOŚCI

PAKIET SZKOLEŃ: ZNAKOWANIE ŻYWNOŚCI obejmuje 10 tematycznych szkoleń: Nazwy środków spożywczych – jak je poprawnie konstruować Wykaz składników środków spożywczych – jak go właściwie deklarować Alergeny w etykietowaniu żywności Wartość odżywcza w etykietowaniu żywno...

Data szkolenia
SZKOLENIE ONLINE (NAGRANIE)
Koszt szkolenia
2900 zł netto zł + VAT

czekamy na ciebie napisz do nas

Nasze usługi kierujemy do wszystkich prywatnych i publicznych podmiotów związanych z sektorem rolno-spożywczym: przedsiębiorców indywidualnych (producentów, przetwórców, pośredników, dystrybutorów, importerów), organizacji. Pomagamy wszystkim – od międzynarodowych korporacji po startupy.