Trend rozwoju sektora żywności roślinnej, jako alternatywy dla produktów odzwierzęcych, stale rośnie. Jeszcze do niedawna była to domena niszowych start-upów, ale obecnie rynkiem tym są coraz bardziej zainteresowane także duże firmy spożywcze, w tym także producenci tradycyjnego mięsa. W związku z tym na rynku plant-based food pojawiają się nowe problemy prawne związane zwłaszcza z prawidłowym znakowaniem czy innymi warunkami wprowadzania do obrotu.
Szkolenie kierowane jest do wszystkich osób, które wprowadzają lub zamierzają wprowadzać na rynek żywność roślinną.
Zapisz się na szkolenie a dowiesz się m.in.:
- Jak poprawnie nazywać produkty będące alternatywą dla produktów odzwierzęcych (mięsa, nabiału, jaj)
- Jakie są granice tzw. meat/diary sounding names
- Czy każdy produkt roślinny może być oznaczony jako wegetariański lub wegański
- Greenwashing na produktach roślinnych
- Przegląd praktyki decyzyjnej i orzecznictwa
Uczestnicy szkolenia otrzymają certyfikat uczestnictwa oraz materiały szkoleniowe w pliku PDF.
Szkolenie prowadzi wspólniczka Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego – dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska.