Przeciwdziałanie marnowaniu żywności – aspekty prawne

Na szkoleniu omówione zostaną krajowe i unijne regulacje związane z przeciwdziałaniem marnowaniu żywności, orzecznictwo sądowe, przykłady obecnych dobrych praktyk oraz możliwe sankcje. Wedle szacunków Eurostatu, w 2020 r.

Data szkolenia
Na zamówienie
Czas trwania
2 godz.
Koszt szkolenia (1 uczestnik)

Na szkoleniu omówione zostaną krajowe i unijne regulacje związane z przeciwdziałaniem marnowaniu żywności, orzecznictwo sądowe, przykłady obecnych dobrych praktyk oraz możliwe sankcje.

Wedle szacunków Eurostatu, w 2020 r. całkowita ilość zmarnowanej żywności w UE wyniosła prawie 57 mln ton świeżej masy. Takie zjawisko ma bardzo niekorzystne skutki społeczne, gospodarcze i środowiskowe. Dlatego też przeciwdziałanie marnowaniu żywności to jedno z wyzwań, jakie są podejmowane w ramach unijnej polityki promowania zrównoważonych systemów żywnościowych, określonych w Strategii od Pola do Stołu. Jednym z ostatnich kierunków działań jest przewidziana w prawie UE możliwość wprowadzania do obrotu produktów po upływie daty minimalnej trwałości a także zmiana zasad znakowania okresów przydatności „Należy spożyć do…” i „Najlepiej spożyć przed…”.

Szkolenie w szczególności kierowane jest do działów jakości oraz rozwoju produktów i procesów w przedsiębiorstwach spożywczych: producentów, przetwórców a w szczególności detalistów, prowadzących działalność w sklepach wielkopowierzchniowych.

Zapisz się na szkolenie a dowiesz się m.in.:

  1. Jakie są cele oraz obecne i planowane regulacje unijne w kontekście food waste
  2. Jak zmieni się znakowanie produktów w kontekście deklarowania okresów przydatności
  3. Czy wprowadzanie do obrotu produktów po upływie daty minimalnej trwałości jest faktycznie dozwolone? A jeśli tak, to jak robić to bezpiecznie?
  4. Czy i pod jakimi warunkami możliwe jest przedłużenie okresów przydatności
  5. Czy krajowa ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności spełnia swoje cele? Co na to inspekcje i sądy?
  6. Jak do marnowania żywności podchodzi się w innych krajach UE?

Uczestnicy szkolenia otrzymają certyfikat uczestnictwa oraz materiały szkoleniowe w pliku PDF.

Szkolenie prowadzi wspólniczka Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego – dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska.

HARMONOGRAM SZKOLENIA

Czas trwania szkolenia:
10:00 - 12:00

Program szkolenia obejmuje:

  1. Przegląd najważniejszych unijnych wytycznych i aktów prawnych dotyczących marnowania żywności;
  2. Krajowe przepisy dotyczące przeciwdziałania marnowaniu żywności;
  3. Zasady deklarowania okresów przydatności – obecnie i po planowanych zmianach prawnych;
  4. Możliwości przedłużania okresów przydatności – prawo i praktyka;
  5. Wykorzystywanie żywności nieprzeznaczonej na sprzedaż (pasze);
  6. Sankcje i odpowiedzialność.

POZOSTAŁE SZKOLENIA Zobacz także

Czekamy na Ciebie Napisz do nas!

Nasze usługi kierujemy do wszystkich podmiotów prywatnych i publicznych związanych z sektorem rolno-spożywczym: przedsiębiorstw indywidualnych (producenci, przetwórcy, agenci, dystrybutorzy, importerzy) oraz organizacji. Pomagamy wszystkim – od międzynarodowych korporacji po start-upy.