Podstawową dokonywania świadomych wyborów żywieniowych przez europejskich konsumentów miał być wprowadzony rozporządzeniem nr 1169/2011 horyzontalny obowiązek deklaracji wartości odżywczej w etykietowaniu żywności. Rozwiązanie to okazało się jednak niewystarczające. Komisja Europejska od dłuższego czasu poświęca dużą uwagę potrzebie zapewnienia zdrowej, zbilansowanej i zrównoważonej diety dla wszystkich europejskich konsumentów w ramach walki z chorobami cywilizacyjnymi. Obecnie jednym z elementów unijnej „Strategii od pola do stołu” jest promowanie zrównoważonej konsumpcji żywności oraz ułatwienie przejścia na zdrową i zrównoważoną dietę. Jednocześnie producenci żywności coraz częściej dobrowolnie znakują swoje produkty przy wykorzystaniu różnych systemów deklaracji wartości odżywczej na przodzie opakowania, w tym Nutri-Score. Mając na uwadze potrzebę jednakowego informowania konsumentów w całej UE, Komisja Europejska zamierza wprowadzić zharmonizowane obowiązkowe etykietowanie dotyczące wartości odżywczej na przodzie opakowania, biorąc pod uwagę również rozwiązania systemu Nutri-Score. Producenci zastanawiają się, czy i kiedy system Nutri-Score stanie się obowiązkowy? Ostateczna decyzja KE może dla producentów oznaczać konieczność kolejnej zmiany etykiet.
Powstają liczne pytania:
- Czy warto obecnie deklarować dobrowolnie wartość odżywczą na przodzie opakowania?
- Czym jest system Nutri-Score i kto może go stosować?
- Jakie produkty mogą być znakowane Nutri-Score?
- W jaki sposób oblicza się wskaźnik literowy Nutri-Score produktu?
- Czy i kiedy system Nutri-Score stanie się obowiązkowy?
Na te i podobne pytania daje odpowiedzi nasz webinar.
Szkolenie poprowadzi Iga Henc.