WYKAZ SKŁADNIKÓW ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH – JAK GO WŁAŚCIWIE DEKLAROWAĆ

Wykaz składników jest jedną z podstawowych informacji, jakich na etykiecie środka spożywczego szuka nie tylko konsument, ale także inspekcja kontrolna.

Data szkolenia
SZKOLENIE ONLINE (NAGRANIE)
Czas trwania
84 min.
Koszt szkolenia
520 zł netto

Wykaz składników jest jedną z podstawowych informacji, jakich na etykiecie środka spożywczego szuka nie tylko konsument, ale także inspekcja kontrolna. Przepisy prawa żywnościowego w zakresie deklaracji wykazu składników są złożone, przewidują szereg wyjątków, które często są trudne do zastosowania w praktyce i powodują wiele wątpliwości wśród producentów. Problemy z prawidłową deklaracją dotyczą nazewnictwa składników, deklaracji QUID, oznaczania alergenów czy możliwości pominięcia składników w wykazie. Poprawne zrozumienie i zastosowanie tych przepisów jest kluczowe dla prawidłowo zadeklarowanego wykazu składników i uniknięcia zakwestionowania przez organy urzędowej kontroli żywności.

Na szkoleniu omawiamy wszystkie kwestie, z jakimi w temacie wykazu składników mierzą się producenci żywności. Omawiamy szczegółowo zasady grupowania składników, ich nazewnictwa, możliwości pomijania niektórych z nich, stosowania dodatkowych elementów (np. gwiazdek i odnośników), deklaracji QUID, alergenów, dodatków do żywności, enzymów i aromatów. Przekazywana przez nas wiedza nie ogranicza się tylko do przepisów prawnych, ale obejmuje także najczęściej popełniane błędy oraz przykłady z praktyki organów urzędowej kontroli żywności i orzecznictwa sądów.

HARMONOGRAM SZKOLENIA

-

Program szkolenia obejmuje:

  1. Zasady ogólne komponowania wykazu składników.
  • nagłówek, kolejność składników (+ wyjątki)
  • składniki wytworzone z nanomateriałów
  • źródła prawidłowych nazw składników
  • zwolnienia z deklaracji wykazu składników

 

  1. Szczegółowe przepisy techniczne dotyczące deklaracji składników w wykazie.
  • Oznaczanie składników należących do tej samej kategorii
  • Deklaracja dodatków do żywności i enzymów spożywczych
  • Wskazywanie nazw środków aromatyzujących, możliwość użycia określenia „naturalny” w odniesieniu do aromatów
  • Witaminy i składniki mineralne w żywności wzbogacanej i suplementach diety
  • Deklaracja roślinnych ekstraktów barwiących
  • Oznaczanie składników złożonych (+ wyjątki)

 

  1. Pominięcie komponentów i składników żywności w wykazie składników.

 

  1. Podstawowe zasady deklaracji alergenów w wykazie składników.

 

  1. Deklaracja QUID – wskazywanie ilościowej zawartości składnika w produkcie.
  • Przypadki, w których powstaje obowiązek wskazywania ilościowej zawartości składnika/ów lub kategorii składników w produkcie
  • Odstępstwa od wymogu deklaracji QUID
  • Sposób deklaracji ilościowej zawartości składnika w etykietowaniu

POZOSTAŁE SZKOLENIA Zobacz także

PAKIET SZKOLEŃ: ZNAKOWANIE ŻYWNOŚCI

PAKIET SZKOLEŃ: ZNAKOWANIE ŻYWNOŚCI obejmuje 10 tematycznych szkoleń: Nazwy środków spożywczych – jak je poprawnie konstruować Wykaz składników środków spożywczych – jak go właściwie deklarować Alergeny w etykietowaniu żywności Wartość odżywcza w etykietowaniu żywno...

Data szkolenia
SZKOLENIE ONLINE (NAGRANIE)
Koszt szkolenia
2900 zł netto zł + VAT

czekamy na ciebie napisz do nas

Nasze usługi kierujemy do wszystkich prywatnych i publicznych podmiotów związanych z sektorem rolno-spożywczym: przedsiębiorców indywidualnych (producentów, przetwórców, pośredników, dystrybutorów, importerów), organizacji. Pomagamy wszystkim – od międzynarodowych korporacji po startupy.