Szkolenie zawiera szczegółowe omówienie prawnego scenariusza w przypadku zakwestionowania przez Głównego Inspektora Sanitarnego (GIS) notyfikowanego produktu np. suplementu diety albo żywności specjalnego przeznaczenia medycznego. Podczas szkolenia krok po kroku omówione zostaną działania organów, których może spodziewać się przedsiębiorca odpowiedzialny za zakwestionowany produkt: jakie pisma otrzymają, jakie skutki wywierają one na ich działalność biznesową i jak na nie odpowiadać. Ponadto w ramach spotkania podzielimy się praktyczną wiedzą o działaniach, które warto podjąć, aby skutecznie obronić produkt. Wyjaśnimy również jak skutecznie wnioskować do jednostek naukowych o wydanie ekspertyzy i czy warto kwestionować ostateczne stanowisko GIS przed sądem. Zdradzimy także rozwiązania, które pomogą zachować płynność biznesową albo sprawdzić podejście organu do danej kwalifikacji produktowej.
Uczestnicy szkolenia otrzymają certyfikat uczestnictwa oraz materiały szkoleniowe w pliku PDF.
Szkolenie prowadzi prawniczka Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego – Alicja Michałowska.