Jednym z głównych wyzwań, jakie stoją obecnie przed rynkiem spożywczym, jest uczynienie produkcji żywności bardziej zrównoważonej. Unijna „Strategia od pola do stołu” zakłada diametralną zmianę w zakresie europejskich systemów żywnościowych, które mają stać się bardziej neutralne dla środowiska i bardziej społecznie odpowiedzialne. W prawie unijnym stopniowo pojawia się wiele nowych wymogów, co stwarza zarówno ryzyka, jak i szanse dla przedsiębiorstw spożywczych. Większą wrażliwość społeczno-środowiskowo przejawiają także konsumenci. Firmy spożywcze będą musiały sprostać tym nowym oczekiwaniom i wymogom prawnym. Warto przyjrzeć się temu zagadnieniu od strony komunikacji z konsumentem.
Zapisz się na szkolenie a dowiesz się m.in.:
- Jak poprawnie formułować oświadczenia środowiskowe (greeen claims)?
- Jak nie narazić się na zarzut greenwashingu?
- Co to są oświadczenia etyczno-społeczne i jak są prawnie regulowane?
- Czy ESG i CSR dotyczą przedsiębiorstw spożywczych?
- Czy i kiedy Unia Europejska wprowadzi obowiązkowy system znakowania środowiskowego?
Uczestnicy szkolenia otrzymają certyfikat uczestnictwa oraz materiały szkoleniowe w pliku PDF.
Szkolenie prowadzi dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska.