Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował zaktualizowane przewodniki zawierające wytyczne dotyczące składania wniosków do Komisji Europejskiej o nową żywność w ramach rozporządzenia (UE) 2015/2283. 📄
Wytyczne obejmują:
- Przewodnik dotyczący wymagań naukowych w odniesieniu do wniosków o zezwolenie na nową żywność (z ang. Guidance on the scientific requirements for an application for authorisation of a novel food in the context of Regulation (EU) 2015/2283) – dostępne tutaj: ⦁ link
- Przewodnik dotyczący wymagań naukowych w odniesieniu do notyfikacji i wniosków o zezwolenie na tradycyjną żywność z państw trzecich (z ang. Guidance on the scientific requirements for a notification and application for authorisation of traditional foods from third countries in the context of Regulation (EU) 2015/2283) – dostępne tutaj: ⦁ link
- Przewodnik administracyjny dotyczący przygotowywania wniosków na nową żywność na podstawie art. 10 rozporządzenia (UE) 2015/2283 (z ang. Administrative guidance for the preparation of novel food applications in the context of Article 10 of Regulation (EU) 2015/2283) – dostępne tutaj: ⦁ link
W niniejszych wytycznych opisano procedurę i harmonogramy rozpatrywania wniosków dotyczących nowej żywności, różne możliwości interakcji z EFSA oraz inicjatywy wsparcia dostępne od przygotowania wniosku (faza przed złożeniem wniosku) do przyjęcia i opublikowania opinii naukowej EFSA.
Masz pytania i wątpliwości w sprawie nowej żywności? Zapraszamy do kontaktu z naszymi Ekspertami!
📱 22 398 60 79
📍 Wiejska 17 lok. 6, 00-480 Warszawa
✉️ biuro@food-law.pl
🌐 www.food-law.pl