Jesteśmy autorami pierwszego na polskim rynku wydawniczym systemowego komentarza do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia i wydanych na jej podstawie aktów wykonawczych.
Baza Wiedzy
Dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska jest redaktorem naukowym pierwszego polskojęzycznego opracowania na temat zasad stosowania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych odnoszących się do żywności, ...
Nasi eksperci są odpowiedzialny za powstanie kompleksowej publikacji poświęconej znakowaniu, prezentacji i reklamy środków spożywczych.
Opakowania żywności są objęte bardzo szczegółowymi przepisami, na czele z rozporządzeniem (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r.
Sektor napojów spirytusowych i alkoholowych jest bardzo szczegółowo regulowanym obszarem prawa żywnościowego.
Mięso i produkty mięsne, ze względu na swoją specyfikę (tj. szczególne zagrożenie mikrobiologiczne dla konsumenta) objęte są szczególnymi regulacjami.
Ramy prawne dla uregulowań sektora żywności ekologicznej stanowią: rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r.
Od paru lat można zaobserwować dynamiczne zmiany zachodzące w wyborach konsumentów. Coraz więcej osób wybiera dietę wegetariańską i wegańską.
Przepisy rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r.
Konopie są w ostatnim czasie bardzo silnym trendem na rynku środków spożywczych.