Zawiadomienie do UOKiK-w sprawie Nutri-Score

Zawiadomienie do UOKiK-w sprawie Nutri-Score
Mamy pierwsze w Polsce oficjalne zawiadomienie organu kontroli w sprawie Nutri-Score!
Zawiadomienie złożył Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego. Wśród zarzutów podniesionych przez przedstawiciela branży mięsnej wobec systemu Nutri-Score pojawiły się m.in.:
• promowanie żywności ultra-przetworzonej, której skład można dowolnie modyfikować pod kątem korzystnej oceny algorytmu,
• odniesienie do 100 g produktu bez uwzględniania wielkości typowej porcji danego produktu,
• brak różnicowania produktów pod względem naturalnie występujących składników, a tych dodanych w procesie produkcji,
• brak gwarancji, że wybór przez konsumenta produktów jedynie z najwyższą oceną pozwoli skomponować zbilansowaną dietę,
• deprecjonowanie przez system produktów regionalnych i tradycyjnych,
• oraz że system ten stał się narzędziem marketingu i sprzedaży.
W zdecydowanej większości powyższe zarzuty były już wielokrotnie podnoszone przez branżę spożywczą, ale dotychczas nie mieliśmy do czynienia z zawiadomieniem organów administracji państwowej. Z ciekawością czekamy na stanowisko i podjęte działania UOKiK.
 
Jeśli rozważają Państwo wdrożenie znakowania produktów systemem Nutri-Score, zachęcamy do kontaktu z nami oraz udziału w naszym szkoleniu „Nutri-Score – zasady stosowania systemu w praktyce, aktualizacja algorytmu”, które odbędzie 7 listopada!
🧷 https://food-law.pl/szkolenie/nutri-score/