DOBRE PRAKTYKI OGRANICZANIA STRAT I MARNOTRAWSTWA ŻYWNOŚCI – PORADNIKI

DOBRE PRAKTYKI OGRANICZANIA STRAT I MARNOTRAWSTWA ŻYWNOŚCI – PORADNIKI

30 czerwca Instytut Ochrony Środowiska – Państwowy Instytut Badawczy we współpracy z ekspertami branżowymi opublikował trzy poradniki dobrych praktyk w zakresie ograniczania strat i marnotrawstwa żywności. Publikacje zostały opracowane w ramach projektu „Opracowanie systemu monitorowania marnowanej żywności i efektywnego programu racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności”. W poradnikach znajduje się zestaw praktycznych wskazówek, które mogą być wykorzystywane przez producentów żywności.

Poradniki dotyczą produkcji piekarsko-cukierniczej, produkcji podstawowej i przetwórstwa zbóż konsumpcyjnych oraz produkcji podstawowej i przetwórstwa ryb i mogą się Państwo z nimi zapoznać klikając w poniższe linki:

Poradnik dobrych praktyk dotyczących produkcji piekarsko-cukierniczej

Poradnik dobrych praktyk dotyczących produkcji podstawowej i przetwórstwa zbóż konsumpcyjnych

Poradnik dobrych praktyk dotyczących produkcji podstawowej i przetwórstwa ryb

Jakie informacje obowiązkowe powinny znaleźć się na opakowaniu zbiorczym w którym żywność jest prezentowana w obrocie?