30 czerwca Instytut Ochrony Środowiska – Państwowy Instytut Badawczy we współpracy z ekspertami branżowymi opublikował trzy poradniki dobrych praktyk w zakresie ograniczania strat i marnotrawstwa żywności. Publikacje zostały opracowane w ramach projektu „Opracowanie systemu monitorowania marnowanej żywności i efektywnego programu racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności”. W poradnikach znajduje się zestaw praktycznych wskazówek, które mogą być wykorzystywane przez producentów żywności.
Poradniki dotyczą produkcji piekarsko-cukierniczej, produkcji podstawowej i przetwórstwa zbóż konsumpcyjnych oraz produkcji podstawowej i przetwórstwa ryb i mogą się Państwo z nimi zapoznać klikając w poniższe linki:
Poradnik dobrych praktyk dotyczących produkcji piekarsko-cukierniczej
Poradnik dobrych praktyk dotyczących produkcji podstawowej i przetwórstwa zbóż konsumpcyjnych
Poradnik dobrych praktyk dotyczących produkcji podstawowej i przetwórstwa ryb