INFORMACJA GIS WS. PIECZYWA SPRZEDAWANEGO BEZ OPAKOWAŃ

INFORMACJA GIS WS. PIECZYWA SPRZEDAWANEGO BEZ OPAKOWAŃ

Główny Inspektor Sanitarny poinformował, że nie ma żadnych doniesień naukowych wskazujących na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową.  W związku z tym pieczywo sprzedawane luzem (bez opakowań) może być spożywane przez konsumentów.

GIS zwraca uwagę na konieczność zachowania podstawowych zasad bezpieczeństwa i higieny polegających na używaniu w punkach sprzedaży pieczywa rękawiczek lub torebek jednorazowych.

W przypadku obaw o bezpieczeństwo wyrobów piekarniczych GIS rekomenduje, aby zakupione pieczywo umieścić na ok. 2 minuty w piekarniku nagrzanym do 180-200°C.

Z pełnym komunikatem GIS mogą się Państwo zapoznać TUTAJ

Nowe oznaczenie na żywności z owadów

Nowe oznaczenie na żywności z owadów

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi opublikowało projekt rozporządzenia dotyczącego znakowania żywności zawierającej owady, które zostały zatwierdzone jako „nowa żywność”.