INFORMACJA GIS WS. PIECZYWA SPRZEDAWANEGO BEZ OPAKOWAŃ

INFORMACJA GIS WS. PIECZYWA SPRZEDAWANEGO BEZ OPAKOWAŃ

Główny Inspektor Sanitarny poinformował, że nie ma żadnych doniesień naukowych wskazujących na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową.  W związku z tym pieczywo sprzedawane luzem (bez opakowań) może być spożywane przez konsumentów.

GIS zwraca uwagę na konieczność zachowania podstawowych zasad bezpieczeństwa i higieny polegających na używaniu w punkach sprzedaży pieczywa rękawiczek lub torebek jednorazowych.

W przypadku obaw o bezpieczeństwo wyrobów piekarniczych GIS rekomenduje, aby zakupione pieczywo umieścić na ok. 2 minuty w piekarniku nagrzanym do 180-200°C.

Z pełnym komunikatem GIS mogą się Państwo zapoznać TUTAJ

Znakowanie miodu

Znakowanie miodu

„Miód” jest to naturalnie słodka substancja produkowana przez pszczoły (Apis mellifera) z nektaru roślin lub wydzielin żywych części roślin, lub wydalin owadów wysysających żywe częśc...