20 maja Komisja Europejska opublikowała sprawozdanie w sprawie stosowania dodatkowych form wyrażania i prezentacji informacji o wartości odżywczej. KE uznała, że dzięki stosowaniu obowiązkowego etykietowania dotyczącego wartości odżywczej na przodzie opakowania konsumenci od razu uzyskują informacje ułatwiające im dokonywanie adekwatnych wyborów żywieniowych. Takie oznakowanie będzie wspierać strategie na rzecz zapobiegania niezakaźnym chorobom dietozależnym. Główną kwestią, która ma być rozważana w kontekście etykietowania dotyczącego wartości odżywczej na froncie jest model profilowania żywieniowego. Model ten zakłada podział żywności na kategorie zgodnie z jej składem odżywczym, za pomocą uprzednio określonych kryteriów.
Komisja ma czas do końca 2022 r. na przygotowanie projektu aktu prawnego w zakresie informowania o wartości odżywczej na froncie etykiety. Projekt ma być spójny z przyjętą 20 maja b.r. strategią „Od pola do stołu”.