Branża gastronomiczna i hotelarska znalazły się w poważnym kryzysie powodowanym epidemią koronawirusa. Aby wesprzeć przedsiębiorców działających w branży HoReC powstała oddolna inicjatywa ForRest Projekt. Z dumą informujemy, że Centrum Prawa Żywnościowego czynnie włączyło się w pomoc gastronomii w ramach tego projektu.
ForRest Projekt powołali do życia przedstawiciele branży gastronomicznej, aby dostarczać fachowej wiedzy na temat uzyskania dofinansowania działalności ze środków publicznych oraz prywatnych, informować o koniecznych działaniach pomagających utrzymać biznes oraz aby wspierać przedsiębiorców w procesie optymalizacji zatrudnienia.
Nasza Kancelaria w ramach tej inicjatywy wspiera firmy dotknięte kryzysem w zakresie aspektów prawnych:
- organizacji sprzedaży żywności on-line,
- rozszerzenia działalność restauracji o dowóz dań,
- sprzedaży cateringów dietetycznych,
- znakowania żywności dostępnej w restauracjach na wynos,
- znakowania gotowej żywności dostępnej w restauracjach (np. autorskie konfitury, soki itd.),
- Prawidłowego informowanie klientów o składnikach serwowanych posiłków,
- spełnienia warunków sanitarnych.
O działaniach ForRest Projekt mogą Państwo przeczytać TUTAJ