„BEZGLUTENOWY” – DR AGNIESZKA SZYMECKA-WESOŁOWSKA O OZNACZENIACH PRODUKTÓW O ZMNIEJSZONEJ ZAWARTOŚCI GLUTENU

„BEZGLUTENOWY” – DR AGNIESZKA SZYMECKA-WESOŁOWSKA O OZNACZENIACH PRODUKTÓW O ZMNIEJSZONEJ ZAWARTOŚCI GLUTENU

W najnowszym artykule dla Dziennika Gazety Prawnej dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska wyjaśnia, czy wszystkie produkty naturalnie niezawierające glutenu można oznaczać słowem „bezglutenowy”.

„Przepisy prawa żywnościowego bardzo wyraźnie określają warunki, jakie muszą być spełnione, by produkt mógł być oznaczony jako „produkt bezglutenowy”. Kwestię te reguluje rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 828/2014 z 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentowi informacji na temat zmniejszonej zawartości glutenu w żywności”. 

Pełen artykuł dostępny jest dla prenumeratorów dodatku do Dziennika Gazety Prawnej „Firma i prawo”.

Jakość handlowa przekąsek słonych

Jakość handlowa przekąsek słonych

W listopadzie 2024 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych poinformowała o przeprowadzonych wynikach kontroli jakości przekąsek słonych.