Wymagania prawne dla wyrobów do kontaktu z żywnością – wymogi dla tworzyw sztucznych oraz tworzyw sztucznych z recyklingu

Szkolenie będzie obejmowało omówienie aktualnych przepisów prawnych oraz wymagań Unii Europejskiej dot. bezpieczeństwa materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością wraz z ich interpretacją w celu praktycznego zastosowania.

Data szkolenia
26 listopada 2025- ONLINE NA ŻYWO
Czas trwania
4 godz.
Koszt szkolenia (1 uczestnik)
590 zł netto zł + VAT

Szkolenie będzie obejmowało omówienie aktualnych przepisów prawnych oraz wymagań Unii Europejskiej dot. bezpieczeństwa materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością wraz z ich interpretacją w celu praktycznego zastosowania. Szkolenie dotyczy materiałów z tworzyw sztucznych oraz tworzyw sztucznych z recyklingu.

Szkolenie przeznaczone jest dla producentów żywności, producentów, importerów i dystrybutorów materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz pracowników laboratoriów wykonujących badania w tym zakresie.

Każdy uczestnik otrzymuje certyfikat oraz prezentację ze szkolenia w pliku PDF.

W przypadku każdego szkolenia istnieje możliwość indywidualnego wdrożenia pre- oraz post-testów wiedzy dla uczestników. Jeśli chcesz uzyskać ofertę prosimy o wcześniejszy kontakt na adres: szkolenia@food-law.pl

PROWADZĄCY: Szkolenie prowadzi ekspert Marzena Pawlicka-Cegiełko.

HARMONOGRAM SZKOLENIA

Czas trwania szkolenia:
10:00 - 15:00

Program szkolenia obejmuje:

1.Rozporządzenie ramowe (WE) nr 1935/2004 w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością

  • Definicja i przykłady materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
  • Wymagania ogólne dla materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością
  • Znakowanie
  • Identyfikowalność (system traceability)
  • Procedura udzielania zezwoleń unijnych na nowe substancje
  • Wprowadzanie do obrotu – wymogi

2.Dokumenty potwierdzające zgodność materiałów do kontaktu z żywnością z przepisami UE

  • Deklaracja zgodności – cel wystawienia dokumentu, aktualizacja dokumentu
  • Deklaracja zgodności, dokumenty uzupełniające –informacje jakie powinny zawierać
  • Deklaracja zgodności i dokumenty uzupełniające – urzędowa kontrola
  • Przekazywanie deklaracji zgodności i dokumentów uzupełniających w całym łańcuchu dostaw
  • Obowiązki przedsiębiorców w odniesieniu do posiadania i dysponowania deklaracją zgodności i dokumentami uzupełniającymi
  • Przykłady podmiotów działających na rynku materiałów do kontaktu z żywnością, którzy pełnią różne role

3.Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2023/2006 w sprawie dobrej praktyki produkcyjnej w odniesieniu do materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością

  • System GMP w produkcji i dystrybucji opakowań żywności
  • Systemy jakości
  • Zasady GMP w odniesieniu do zadrukowanych opakowań żywności.

4.Rozporządzenie Komisji (UE) nr 2022/1616 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu przeznaczonych do kontaktu z żywnością

  • Zagrożenia związane ze stosowaniem tworzyw sztucznych z recyklingu do kontaktu z żywnością
  • Recykling mechaniczny pokonsumenckiego PET
  • Recykling z obiegu zamkniętego
  • Nowatorskie technologie recyklingu
  • Wymagania dotyczące dekontaminacji
  • Monitorowanie i zgłaszanie poziomów zanieczyszczeń
  • Procedura udzielania zezwoleń unijnych na procesy recyklingu
  • Wymagania dotyczące dokumentacji, zaleceń i znakowania
  • Rejestr autoryzowanych procesów recyklingu
  • Deklaracja zgodności dla wyrobów z recyklingu do kontaktu z żywnością

5.Rozporządzenie Komisji (UE) nr 10/2011 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością z późn. zm.

  • Wymagania w zakresie składu chemicznego, wykazy substancji dozwolonych do stosowania
  • Limity migracji globalnej i specyficznej
  • Badania migracji globalnej i specyficznej: dobór płynów modelowych i warunków badania
  • Zastępcze płyny modelowe
  • Dobór zakresu badań w zależności od rodzaju materiału i przeznaczenia wyrobu;
  • Ocena zgodności z limitami migracji i ich praktyczna interpretacja
  • Substancje dodane w sposób niezamierzony (NIAS) – ocena ryzyka
  • Najnowsze zmiany do rozporządzenia – nowe substancje i limity migracji

6.Rozporządzenie Komisji (UE) 2024/3190  z dnia 19 grudnia 2024 r w sprawie stosowania bisfenolu A (BPA) oraz innych bisfenoli i pochodnych bisfenoli ze  zharmonizowaną klasyfikacją pod względem szczególnych niebezpiecznych właściwości w niektórych materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, zmieniające rozporządzenie (UE) nr 10/2011 oraz uchylające rozporządzenie (UE) 2018/213.

  • Zakres stosowania – grupy materiałów
  • Deklaracja zgodności i badania migracji
  •  Zalecenie dot. monitorowania bisfenolu A i bisfenolu S
  • Okresy przejściowe

POZOSTAŁE SZKOLENIA Zobacz także

Szkolenia: Urzędowe kontrole żywności, pasz i karm dla zwierząt – co mogą inspekcje i przedsiębiorcy?

Urzędowe kontrole żywności, pasz i karm dla zwierząt – co mogą inspekcje i przedsiębiorcy?

Szkolenie obejmuje omówienie czynności, jakie mogą być podejmowane w toku kontroli poszczególnych organów prowadzących urzędową kontrolę żywności, pasz i karm dla zwierząt. W ramach szkolenia omówione zostaną także prawa i obowiązki przedsiębiorców podczas kontroli.

Data szkolenia
20 listopada 2025- ONLINE NA ŻYWO
Koszt szkolenia (1 uczestnik)
Szkolenia: Urzędowe kontrole żywności, pasz i karm dla zwierząt – co mogą inspekcje i przedsiębiorcy?
490 zł netto zł + VAT
Food-law.pl - formularz kontaktowy

Czekamy na Ciebie Napisz do nas!

Nasze usługi kierujemy do wszystkich podmiotów prywatnych i publicznych związanych z sektorem rolno-spożywczym: przedsiębiorstw indywidualnych (producenci, przetwórcy, agenci, dystrybutorzy, importerzy) oraz organizacji. Pomagamy wszystkim – od międzynarodowych korporacji po start-upy.