Podwójna jakość – czy prawo pozwala na różnicowanie produktów kierowanych na różne rynki?

W ramach szkolenia omówione zostaną zmiany w polskim porządku prawnym wprowadzone dyrektywą Omnibus w zakresie „podwójnej jakości”.

Data szkolenia
Na zamówienie
Czas trwania
2 godz.
Koszt szkolenia

W ramach szkolenia omówione zostaną zmiany w polskim porządku prawnym wprowadzone dyrektywą Omnibus w zakresie „podwójnej jakości”.

Dodatkowo uwzględnione zostaną wskazówki interpretacyjne ujęte w Zawiadomieniu Komisji UE, Rezolucji Parlamentu Europejskiego i wytyczne organów różnych Państw Członkowskich Unii. Uczestnicy zapoznają się z przesłankami uznania praktyki rynkowej za stosowanie dual quality oraz wyjątkami, w przypadku których działanie to będzie w zgodzie z prawem. Praktyczne wątpliwości omówione zostaną na przykładzie produktów spożywczych, w tym kazusuów z praktyki rynkowej. Szkolenie będzie również zawiera informację o sankcjach za naruszenie prawa uczciwej konkurencji.

Uczestnicy szkolenia otrzymają certyfikat uczestnictwa oraz materiały szkoleniowe w pliku PDF.
Szkolenie prowadzi prawniczka Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego – Alicja Michałowska.

HARMONOGRAM SZKOLENIA

Czas trwania szkolenia:
10:00 - 12:00

Program szkolenia obejmuje:

  1. Podwójna jakość – historia regulacji
  • wyniki badań Wspólnego Centrum Badawczego
  • dyrektywa „Omnibus”
  • implementacja dyrektywy do polskiego porządku prawnego
  1. Podwójna jakość
  • jak należy rozumieć praktykę „podwójnej jakości”: perspektywa regulacji i „soft law”
  • różnicowanie produktów wewnątrz rynku oraz poza UE
  • czy różnicowanie produktów zawsze jest zakazane?
  • co trzeba zrobić, aby zgodnie z prawem dopasowywać produkt do rynku krajowego?
  • case-study przykładów wdrożenia „podwójnej jakości” naruszających przepisy
  1. Sankcje
  • konsekwencje prawne zakwestionowania praktyki jako niedozwolonej dual quality

POZOSTAŁE SZKOLENIA Zobacz także

Opakowania – nowe regulacje: recykling, oznaczenia segregacji, preferowane surowce,zakazy sprzedaży oraz inne wymogi

Szkolenie dotyczy omówienia projektowanych polskich i unijnych zmian wymogów dla opakowań takich tak: nowe unijne rozporządzenie w sprawie opakowań, przepisy wdrażające dyrektywę plastikową i Rozszerzoną Odpowiedzialność Producenta, a także system kaucyjny.

Data szkolenia
4 kwietnia 2024- ONLINE NA ŻYWO
Koszt szkolenia
490 zł netto zł + VAT

Czekamy na Ciebie Napisz do nas!

Nasze usługi kierujemy do wszystkich podmiotów prywatnych i publicznych związanych z sektorem rolno-spożywczym: przedsiębiorstw indywidualnych (producenci, przetwórcy, agenci, dystrybutorzy, importerzy) oraz organizacji. Pomagamy wszystkim – od międzynarodowych korporacji po start-upy.