Podwójna jakość – czy prawo pozwala na różnicowanie produktów kierowanych na różne rynki?

W ramach szkolenia omówione zostaną zmiany w polskim porządku prawnym wprowadzone dyrektywą Omnibus w zakresie „podwójnej jakości”.

Data szkolenia
Na zamówienie
Czas trwania
2 godz.
Koszt szkolenia
450 zł netto

W ramach szkolenia omówione zostaną zmiany w polskim porządku prawnym wprowadzone dyrektywą Omnibus w zakresie „podwójnej jakości”.

Dodatkowo uwzględnione zostaną wskazówki interpretacyjne ujęte w Zawiadomieniu Komisji UE, Rezolucji Parlamentu Europejskiego i wytyczne organów różnych Państw Członkowskich Unii. Uczestnicy zapoznają się z przesłankami uznania praktyki rynkowej za stosowanie dual quality oraz wyjątkami, w przypadku których działanie to będzie w zgodzie z prawem. Praktyczne wątpliwości omówione zostaną na przykładzie produktów spożywczych, w tym kazusuów z praktyki rynkowej. Szkolenie będzie również zawiera informację o sankcjach za naruszenie prawa uczciwej konkurencji.

Uczestnicy szkolenia otrzymają certyfikat uczestnictwa oraz materiały szkoleniowe w pliku PDF.
Szkolenie prowadzi prawniczka Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego – Alicja Michałowska.

HARMONOGRAM SZKOLENIA

Czas trwania szkolenia:
10:00 - 12:00

Program szkolenia obejmuje:

  1. Podwójna jakość – historia regulacji
  • wyniki badań Wspólnego Centrum Badawczego
  • dyrektywa „Omnibus”
  • implementacja dyrektywy do polskiego porządku prawnego
  1. Podwójna jakość
  • jak należy rozumieć praktykę „podwójnej jakości”: perspektywa regulacji i „soft law”
  • różnicowanie produktów wewnątrz rynku oraz poza UE
  • czy różnicowanie produktów zawsze jest zakazane?
  • co trzeba zrobić, aby zgodnie z prawem dopasowywać produkt do rynku krajowego?
  • case-study przykładów wdrożenia „podwójnej jakości” naruszających przepisy
  1. Sankcje
  • konsekwencje prawne zakwestionowania praktyki jako niedozwolonej dual quality

POZOSTAŁE SZKOLENIA Zobacz także

Plant-based food – prawne aspekty żywności roślinnej

Trend rozwoju sektora żywności roślinnej, jako alternatywy dla produktów odzwierzęcych, stale rośnie. Jeszcze do niedawna była to domena niszowych start-upów, ale obecnie rynkiem tym są coraz bardziej zainteresowane także duże firmy spożywcze, w tym także producenci tradycyjnego mięsa.

Data szkolenia
6 czerwca 2023- ONLINE NA ŻYWO
Koszt szkolenia
450 zł netto zł + VAT

Urzędowe kontrole żywności – prawo i praktyka

Szkolenie dotyczy praktycznych aspektów funkcjonowania w Polsce przebiegu urzędowych kontroli żywności z perspektywy przedsiębiorcy. Szkolenie opiera się na przykładach rzeczywistych decyzji inspekcji kontrolnych i orzeczeń sądowych..

Data szkolenia
13 czerwca 2023
Koszt szkolenia
790 zł netto zł + VAT

Czekamy na Ciebie Napisz do nas!

Nasze usługi kierujemy do wszystkich podmiotów prywatnych i publicznych związanych z sektorem rolno-spożywczym: przedsiębiorstw indywidualnych (producenci, przetwórcy, agenci, dystrybutorzy, importerzy) oraz organizacji. Pomagamy wszystkim – od międzynarodowych korporacji po start-upy.