Wykorzystanie grzybów w żywności: novel food, suplementy diety, oświadczenia zdrowotne

Szkolenie ma na celu przekazanie uczestnikom praktycznej wiedzy z zakresu zastosowania grzybów w produktach spożywczych, w tym w suplementach diety. W ramach spotkania poruszone zostanie zagadnienie novel food (nowej żywności), w tym procedura zapytania o status Komisji UE.

Data szkolenia
6 października 2025- ONLINE NA ŻYWO
Czas trwania
ok. 2 godz.
Koszt szkolenia (1 uczestnik)
490 zł netto zł + VAT

Szkolenie ma na celu przekazanie uczestnikom praktycznej wiedzy z zakresu zastosowania grzybów w produktach spożywczych, w tym w suplementach diety. W ramach spotkania poruszone zostanie zagadnienie novel food (nowej żywności), w tym procedura zapytania o status Komisji UE. Prowadząca omówi warunki stosowania dla grzybów oświadczeń zdrowotnych z listy pending. Uczestnicy uzyskają także informację na jakie inne aspekty zwrócić uwagę (np. zezwolenie dotyczące grzybów objętych ochroną). Na koniec wskazane zostaną potencjalne sankcje, których mogą spodziewać się podmioty w przypadku stwierdzenia nieprawidłowości.

Szkolenia będzie oparte o praktyczne przykłady, z naciskiem na zaangażowanie uczestników w podejmowanie dyskusji.

Każdy uczestnik otrzymuje certyfikat oraz prezentację ze szkolenia w pliku PDF.

W przypadku każdego szkolenia istnieje możliwość indywidualnego wdrożenia pre- oraz post-testów wiedzy dla uczestników. Jeśli chcesz uzyskać ofertę prosimy o wcześniejszy kontakt na adres: szkolenia@food-law.pl

PROWADZĄCY: Szkolenie prowadzi prawniczka Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego  – Alicja Michałowska.

HARMONOGRAM SZKOLENIA

Czas trwania szkolenia:
10:00 - 12:00

Program szkolenia obejmuje:

1. Grzyby w żywności

  • Rozporządzenie w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy
  • Rozporządzenie nr 2017/2470
  • Katalog Novel Food
  • Lista BELFRIT, dekret belgijski
  • Zezwolenie – grzyby objęte ochroną

2. Oświadczenia zdrowotne z listy pending

  • Warunki stosowania
  • Zmiany po wyroku TSUE w sprawie C-386/23

3. Potencjalne sankcje

  • RASFF, ostrzeżenie publiczne GIS
  • Sankcje ustawowe

POZOSTAŁE SZKOLENIA Zobacz także

Food-law.pl - formularz kontaktowy

Czekamy na Ciebie Napisz do nas!

Nasze usługi kierujemy do wszystkich podmiotów prywatnych i publicznych związanych z sektorem rolno-spożywczym: przedsiębiorstw indywidualnych (producenci, przetwórcy, agenci, dystrybutorzy, importerzy) oraz organizacji. Pomagamy wszystkim – od międzynarodowych korporacji po start-upy.