Import żywności do Polski – wymogi celne

Szkolenie ma na celu zapoznanie uczestników z kluczowymi wymogami prawnymi i proceduralnymi związanymi z importem produktów spożywczych do Polski w zakresie wymogów celnych.

Data szkolenia
Na zamówienie
Czas trwania
2 godz.
Koszt szkolenia (1 uczestnik)
Do wyceny

Szkolenie ma na celu zapoznanie uczestników z kluczowymi wymogami prawnymi i proceduralnymi związanymi z importem produktów spożywczych do Polski w zakresie wymogów celnych. Uczestnicy zdobędą wiedzę o dokumentacji celnej, kontrolach sanitarnych oraz możliwościach optymalizacji kosztów i terminów odprawy. Program skierowany jest do importerów, spedytorów oraz pośredników sprzedaży.

Każdy uczestnik otrzymuje certyfikat oraz prezentację ze szkolenia w pliku PDF.

W przypadku każdego szkolenia istnieje możliwość indywidualnego wdrożenia pre- oraz post-testów wiedzy dla uczestników. Jeśli chcesz uzyskać ofertę prosimy o wcześniejszy kontakt na adres: szkolenia@food-law.pl

PROWADZĄCY: Szkolenie prowadzi agent celny Teresa Szostak.

HARMONOGRAM SZKOLENIA

Czas trwania szkolenia:
10:00 - 12:00

Program szkolenia obejmuje:

  1. Przygotowanie do procesu importu
    • Wymagane dokumenty (faktura, specyfikacja towaru, świadectwa pochodzenia)
    • Klasyfikacja taryfowa ustalanie kodu CN produktu
    • Kod Meursinga
    • Obowiązki importera względem granicznych inspekcji kontrolnych
    • Rodzaje procedur celnych
  2. Procedury celne i kontrola sanitarna
    • Współpraca z agencją celną przy przygotowywaniu formalności przed odprawą
    • Wymogi weterynaryjne i sanitarne
    • Postępowanie w razie niezgodności towaru
  3. Preferencje taryfowe i analiza kosztów importu
    • Zastosowanie preferencji taryfowych i zwolnień celnych
    • Analiza kosztów importu: cło, VAT, opłaty dodatkowe
    • Wykorzystanie narzędzi finansowych do zabezpieczenia opłat

POZOSTAŁE SZKOLENIA Zobacz także

Szkolenia: Urzędowe kontrole żywności, pasz i karm dla zwierząt – co mogą inspekcje i przedsiębiorcy?

Urzędowe kontrole żywności, pasz i karm dla zwierząt – co mogą inspekcje i przedsiębiorcy?

Szkolenie obejmuje omówienie czynności, jakie mogą być podejmowane w toku kontroli poszczególnych organów prowadzących urzędową kontrolę żywności, pasz i karm dla zwierząt. W ramach szkolenia omówione zostaną także prawa i obowiązki przedsiębiorców podczas kontroli.

Data szkolenia
20 listopada 2025- ONLINE NA ŻYWO
Koszt szkolenia (1 uczestnik)
Szkolenia: Urzędowe kontrole żywności, pasz i karm dla zwierząt – co mogą inspekcje i przedsiębiorcy?
490 zł netto zł + VAT
Food-law.pl - formularz kontaktowy

Czekamy na Ciebie Napisz do nas!

Nasze usługi kierujemy do wszystkich podmiotów prywatnych i publicznych związanych z sektorem rolno-spożywczym: przedsiębiorstw indywidualnych (producenci, przetwórcy, agenci, dystrybutorzy, importerzy) oraz organizacji. Pomagamy wszystkim – od międzynarodowych korporacji po start-upy.