Podmioty wprowadzające do obrotu (produkujące lub importujące) innowacyjne produkty spożywcze muszą uwzględniać wymogi nowej żywności (novel food), w tym przede wszystkim rozporządzenie nr 2015/2283 w sprawie nowej żywności. Niniejsze szkolenie dotyczy praktycznych aspektów stosowania tych wymogów.
Program szkolenia obejmuje m.in.:
- Pojęcie nowej żywności – co nią jest a co nie.
- Zasady wprowadzania do obrotu nowej żywności.
- Procedura autoryzacji nowej żywności.
- Procedura autoryzacji tradycyjnej żywności z państwa trzeciego.
- Zasady nazewnictwa nowej żywności.
- Sankcje i odpowiedzialność
Szkolenie kierowane jest do wszystkich osób, które wprowadzają lub zamierzają wprowadzać na rynek innowacyjną żywność.
Uczestnicy szkolenia otrzymają certyfikat uczestnictwa oraz materiały szkoleniowe w pliku PDF.
PROWADZĄCY: Szkolenie prowadzi prawniczka Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego – Alicja Michałowska