Jak konstruować umowy B2B do sprzedaży żywności – wybrane aspekty praktyczne

Umowy dotyczące sprzedaży żywności to kluczowy element prowadzenia biznesu w branży spożywczej.

Data szkolenia
28 listopada 2025- ONLINE NA ŻYWO
Czas trwania
ok. 2 godz.
Koszt szkolenia (1 uczestnik)
490 zł netto zł + VAT

Umowy dotyczące sprzedaży żywności to kluczowy element prowadzenia biznesu w branży spożywczej. Niewłaściwie skonstruowana umowa może narazić nabywcę na utrudnienie lub uniemożliwienie dochodzenia swoich praw w przypadku wadliwości produktu, a sprzedawcę na ponoszenie odpowiedzialności w szerszym zakresie niż się spodziewał.

W trakcie szkolenia skupimy się na wybranych aspektach konstruowania umów i podpowiemy na co zwrócić uwagę, aby zabezpieczyć interesy swojej firmy.

Podczas szkolenia dowiedzą się Państwo m.in. tego:

  • kiedy umowa jest wiążąca;
  • jak warto uregulować sposób składania zamówień;
  • dlaczego dokładny opis przedmiotu zamówienia jest bardzo ważny;
  • na co zwrócić uwagę przy postanowieniach dot. odpowiedzialności;
  • jak konstruować kary umowne;
  • jak zapobiec nieporozumieniom w zakresie zapłaty;
  • jak konstruować postanowienia dot. reklamacji

Szkolenie kierowane jest do osób z firm z branży spożywczej odpowiedzialnych za kontraktowanie w zakresie obrotu środkami spożywczymi.

Każdy uczestnik otrzymuje certyfikat oraz prezentację ze szkolenia w pliku PDF.

W przypadku każdego szkolenia istnieje możliwość indywidualnego wdrożenia pre- oraz post-testów wiedzy dla uczestników. Jeśli chcesz uzyskać ofertę prosimy o wcześniejszy kontakt na adres: szkolenia@food-law.pl

PROWADZĄCY: Szkolenie prowadzi prawnik Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego – adw. Marcin Rytel.

HARMONOGRAM SZKOLENIA

Czas trwania szkolenia:
10:00 - 12:00

Program szkolenia obejmuje:

  1. Kiedy umowa jest wiążąca;
  2. Jak warto uregulować sposób składania zamówień;
  3. Dlaczego dokładny opis przedmiotu zamówienia jest bardzo ważny;
  4. Na co zwrócić uwagę przy postanowieniach dot. Odpowiedzialności;
  5. Jak konstruować kary umowne;
  6. Jak zapobiec nieporozumieniom w zakresie zapłaty;
  7. Jak konstruować postanowienia dot. reklamacji.

POZOSTAŁE SZKOLENIA Zobacz także

Food-law.pl - formularz kontaktowy

Czekamy na Ciebie Napisz do nas!

Nasze usługi kierujemy do wszystkich podmiotów prywatnych i publicznych związanych z sektorem rolno-spożywczym: przedsiębiorstw indywidualnych (producenci, przetwórcy, agenci, dystrybutorzy, importerzy) oraz organizacji. Pomagamy wszystkim – od międzynarodowych korporacji po start-upy.