Szkolenie poświęcone jest poprawnemu ustalaniu i deklarowaniu informacji o wartości odżywczej w etykietowaniu środków spożywczych. W trakcie szkolenia omówione zostaną praktyczne aspekty dotyczące wyznaczania wartości odżywczej i jej deklaracji w etykietowaniu, najczęściej popełniane błędy oraz przykłady z praktyki organów urzędowej kontroli żywności i orzecznictwa sądów. Dodatkowo przedstawione będą założenia wybranych dobrowolnych systemów znakowania żywności wartością odżywczą z przodu opakowania (FOPNL).
Konsumenci, chcąc wybierać produkty o odpowiedniej jakości żywieniowej, coraz częściej szukają na etykietach informacji o wartości odżywczej żywności. Deklaracja ta w etykietowaniu jest (poza pewnymi wyjątkami) obowiązkiem producentów. Oprócz elementów obligatoryjnych, producenci mają również możliwość wskazywania w wartości odżywczej elementów dobrowolnych – jednak także one są poddane określonym zasadom. Deklarowane w etykietowaniu zawartości składników odżywczych powinny być możliwie jak najbardziej zbliżone do rzeczywistych, a dopuszczalne odchylenia zostały ściśle określone i są przedmiotem kontroli przez organy urzędowej kontroli żywności. Dlatego tak istotne jest, aby wartość odżywcza produktów była nie tylko poprawnie zadeklarowana, ale również wyznaczona w prawidłowy i odpowiedni dla danego przypadku sposób. W ostatnim czasie dużo uwagi poświęca się także dobrowolnym systemom znakowania wartością odżywczą z przodu opakowania (FOPNL), których celem jest dostarczyć konsumentom informacji o wartości odżywczej w sposób prostszy, bardziej zrozumiały i przydatny w stosunku do deklaracji wynikającej z przepisów prawa, a przez to pomóc im w wyborze „zdrowszych” produktów.
Zapisz się na szkolenie, a dowiesz się m.in.:
- W jaki sposób prawidłowo deklarować wartość odżywczą?
- Jakie informacje można zamieścić na zasadzie dobrowolności?
- Jak właściwie dobrać sposób wyznaczania wartości odżywczej?
- Co oznacza wartość średnia i czy wystarczy wynik pojedynczego badania?
- W jaki sposób i czy w ogóle warto kontrolować wewnętrznie poprawność deklarowanej wartości odżywczej?
- Jakie są najczęściej popełniane błędy w określaniu wartości odżywczej.
Uczestnicy szkolenia otrzymają certyfikat uczestnictwa oraz materiały szkoleniowe w pliku PDF.
Szkolenie poprowadzi specjalista ds. prawa żywnościowego i technologii żywności Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego – Iga Henc