Wartość odżywcza – praktyczne aspekty wyznaczania do celów etykietowania

Szkolenie poświęcone jest poprawnemu ustalaniu i deklarowaniu informacji o wartości odżywczej w etykietowaniu środków spożywczych.

Data szkolenia
21 maja 2024- ONLINE NA ŻYWO
Czas trwania
2 godz.
Koszt szkolenia
490 zł netto

Szkolenie poświęcone jest poprawnemu ustalaniu i deklarowaniu informacji o wartości odżywczej w etykietowaniu środków spożywczych. W trakcie szkolenia omówione zostaną praktyczne aspekty dotyczące wyznaczania wartości odżywczej i jej deklaracji w etykietowaniu, najczęściej popełniane błędy oraz przykłady z praktyki organów urzędowej kontroli żywności i orzecznictwa sądów. Dodatkowo przedstawione będą założenia wybranych dobrowolnych systemów znakowania żywności wartością odżywczą z przodu opakowania (FOPNL).

Konsumenci, chcąc wybierać produkty o odpowiedniej jakości żywieniowej, coraz częściej szukają na etykietach informacji o wartości odżywczej żywności. Deklaracja ta w etykietowaniu jest (poza pewnymi wyjątkami) obowiązkiem producentów. Oprócz elementów obligatoryjnych, producenci mają również możliwość wskazywania w wartości odżywczej elementów dobrowolnych – jednak także one są poddane określonym zasadom. Deklarowane w etykietowaniu zawartości składników odżywczych powinny być możliwie jak najbardziej zbliżone do rzeczywistych, a dopuszczalne odchylenia zostały ściśle określone i są przedmiotem kontroli przez organy urzędowej kontroli żywności. Dlatego tak istotne jest, aby wartość odżywcza produktów była nie tylko poprawnie zadeklarowana, ale również wyznaczona w prawidłowy i odpowiedni dla danego przypadku sposób. W ostatnim czasie dużo uwagi poświęca się także dobrowolnym systemom znakowania wartością odżywczą z przodu opakowania (FOPNL), których celem jest dostarczyć konsumentom informacji o wartości odżywczej w sposób prostszy, bardziej zrozumiały i przydatny w stosunku do deklaracji wynikającej z przepisów prawa, a przez to pomóc im w wyborze „zdrowszych” produktów.

Zapisz się na szkolenie, a dowiesz się m.in.:

  • W jaki sposób prawidłowo deklarować wartość odżywczą?
  • Jakie informacje można zamieścić na zasadzie dobrowolności?
  • Jak właściwie dobrać sposób wyznaczania wartości odżywczej?
  • Co oznacza wartość średnia i czy wystarczy wynik pojedynczego badania?
  • W jaki sposób i czy w ogóle warto kontrolować wewnętrznie poprawność deklarowanej wartości odżywczej?
  • Jakie są najczęściej popełniane błędy w określaniu wartości odżywczej.

Uczestnicy szkolenia otrzymają certyfikat uczestnictwa oraz materiały szkoleniowe w pliku PDF.

Szkolenie poprowadzi specjalista ds. prawa żywnościowego i technologii żywności Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego – Iga Henc

HARMONOGRAM SZKOLENIA

Czas trwania szkolenia:
10:00 - 12:00

Progrogram szkolenia:

  1. Podstawowe definicje w kontekście deklaracji informacji o wartości odżywczej.
  2. Obowiązkowa informacja o wartości odżywczej (żywność standardowa, wzbogacana, opatrzona oświadczeniami żywieniowymi i zdrowotnymi), sposób jej prezentacji i zwolnienia.
  3. Wartość odżywcza dla napojów alkoholowych i żywności nieopakowanej.
  4. Dobrowolna informacja o wartości odżywczej oraz sposób ich prezentacji.
  5. Powtórzona informacja o wartości odżywczej, przykłady dobrowolnych systemów znakowania wartością odżywczą z przodu opakowania FOPNL (NutrInform Battery, The Keywhole Label, Nutri-Score).
  6. Możliwe sposoby określania wartości odżywczej żywności z uwzględnieniem praktycznych wskazówek (dobór metody, węglowodany ogółem vs. węglowodany przyswajalne, przykłady wyliczeń).
  7. Sposoby zaokrąglania wartości deklarowanych na etykiecie oraz dopuszczalne limity tolerancji na podstawie wytycznych KE.

POZOSTAŁE SZKOLENIA Zobacz także

Czekamy na Ciebie Napisz do nas!

Nasze usługi kierujemy do wszystkich podmiotów prywatnych i publicznych związanych z sektorem rolno-spożywczym: przedsiębiorstw indywidualnych (producenci, przetwórcy, agenci, dystrybutorzy, importerzy) oraz organizacji. Pomagamy wszystkim – od międzynarodowych korporacji po start-upy.