Rynek zamienników typowych produktów spożywczych stale rośnie. Na szkoleniu zostaną omówione istniejące i planowane wymogi prawne dla wprowadzania do obrotu i znakowania zamienników wskazanych kategorii produktów. Przedstawione zostaną przykłady obecnych dobrych i złych praktyk oraz możliwe sankcje. Pojawia się wiele innowacji, a najsilniejsze trendy można zauważyć w branży zamienników mięsa (plant-based meat, cultured meat), zamienników nabiału (plant-based diary) oraz zamienników napojów alkoholowych (bezalkoholowe odpowiedniki wina czy napojów spirytusowych). Powodów szukania alternatyw jest kilka: są to względy związane z ochroną klimatu i środowiska, dobrostanem zwierząt czy zdrowiem konsumentów.
Szkolenie w szczególności dedykowane jest osobom zajmującym się tworzeniem nowych produktów oraz marketingiem produktów spożywczych (pracownikom działów firm, a także zewnętrznym agencjom).
Zapisz się na szkolenie a dowiesz się m.in.:
- Czy alternatywy mogą być swobodnie wprowadzone na rynek, czy potrzebne są dodatkowe zezwolenia?
- Jak poprawnie nazywać produkty będące alternatywą dla produktów odzwierzęcych (mięsa, nabiału, jaj)
- Czy „bezalkoholowa wódka” jest w ogóle możliwa?
- Jakie mogą grozić konsekwencje za naruszenie wymogów?
Uczestnicy szkolenia otrzymają certyfikat uczestnictwa oraz materiały szkoleniowe w pliku PDF.
Szkolenie prowadzi wspólniczka Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego – dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska oraz jego prawnik – dr Patryk Kalinowski.