Zamienniki mięsa i alkoholu – trendy, prawo i praktyka

Rynek zamienników typowych produktów spożywczych stale rośnie. Na szkoleniu zostaną omówione istniejące i planowane wymogi prawne dla wprowadzania do obrotu i znakowania zamienników wskazanych kategorii produktów.

Data szkolenia
29 kwietnia 2025- ONLINE NA ŻYWO
Czas trwania
ok. 2 godz.
Koszt szkolenia (1 uczestnik)
490 zł netto zł + VAT

Rynek zamienników typowych produktów spożywczych stale rośnie. Na szkoleniu zostaną omówione istniejące i planowane wymogi prawne dla wprowadzania do obrotu i znakowania zamienników wskazanych kategorii produktów. Przedstawione zostaną przykłady obecnych dobrych i złych praktyk oraz możliwe sankcje. Pojawia się wiele innowacji, a najsilniejsze trendy można zauważyć w branży zamienników mięsa (plant-based meat, cultured meat), zamienników nabiału (plant-based diary) oraz zamienników napojów alkoholowych (bezalkoholowe odpowiedniki wina czy napojów spirytusowych). Powodów szukania alternatyw jest kilka: są to względy związane z ochroną klimatu i środowiska, dobrostanem zwierząt czy zdrowiem konsumentów.

Szkolenie w szczególności dedykowane jest osobom zajmującym się tworzeniem nowych produktów oraz marketingiem produktów spożywczych (pracownikom działów firm, a także zewnętrznym agencjom).

Zapisz się na szkolenie a dowiesz się m.in.:

  • Czy alternatywy mogą być swobodnie wprowadzone na rynek, czy potrzebne są dodatkowe zezwolenia?
  • Jak poprawnie nazywać produkty będące alternatywą dla produktów odzwierzęcych (mięsa, nabiału, jaj)
  • Czy „bezalkoholowa wódka” jest w ogóle możliwa?
  • Jakie mogą grozić konsekwencje za naruszenie wymogów?

Uczestnicy szkolenia otrzymają certyfikat uczestnictwa oraz materiały szkoleniowe w pliku PDF.

Szkolenie prowadzi wspólniczka Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego – dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska oraz jego prawnik – dr Patryk Kalinowski.

HARMONOGRAM SZKOLENIA

Czas trwania szkolenia:
10:00 - 12:00

Program szkolenia obejmuje:

  • Wymogi wprowadzania do obrotu zamienników mięsa.
  • Wymogi nazewnictwa zamienników mięsa.
  • Wymogi wprowadzania do obrotu zamienników alkoholu.
  • Wymogi nazewnictwa zamienników alkoholu.

POZOSTAŁE SZKOLENIA Zobacz także

Food-law.pl - formularz kontaktowy

Czekamy na Ciebie Napisz do nas!

Nasze usługi kierujemy do wszystkich podmiotów prywatnych i publicznych związanych z sektorem rolno-spożywczym: przedsiębiorstw indywidualnych (producenci, przetwórcy, agenci, dystrybutorzy, importerzy) oraz organizacji. Pomagamy wszystkim – od międzynarodowych korporacji po start-upy.