Znakowanie piwa i napojów piwnych – prawo, podejście urzędów i praktyczne przykłady

Podczas szkolenia zostaną omówione regulacje i wymogi w zakresie znakowania piwa (w tym bezalkoholowego) oraz napojów piwnych.

Data szkolenia
Na zamówienie
Czas trwania
ok. 2 godz.
Koszt szkolenia (1 uczestnik)
Do wyceny

Podczas szkolenia zostaną omówione regulacje i wymogi w zakresie znakowania piwa (w tym bezalkoholowego) oraz napojów piwnych.

Program szkolenia obejmuje nie tylko obecne wybrane wymogi prawne znakowania napojów, ale również wymogi samoregulacji branżowych, praktykę urzędów kontrolnych oraz sądów administracyjnych, a także projekty aktów prawnych, które obecnie są na etapie prac legislacyjnych. W ramach szkolenia prezentujemy uczestnikom także wymogi znakowania wynikające z nowych regulacji opakowaniowych.

Podczas szkolenia poruszone zostaną następujące pytania, na które postaramy się odpowiedzieć:

  • Jak prawidłowo formułować nazwę napoju piwnego?
  • Pod jakimi warunkami można użyć nazwy „wódka” czy „brandy” na piwie?
  • Jak prawidłowo zastosować wykaz składników?
  • Co to tzw. znaki odpowiedzialnościowe i jak ich używać?
  • Jak można wskazywać brak alkoholu w produkcie?
  • Jakie obowiązkowe oznaczenia opakowaniowe dotyczą piwa?

Każdy uczestnik otrzymuje certyfikat oraz prezentację ze szkolenia w pliku PDF.

W przypadku każdego szkolenia istnieje możliwość indywidualnego wdrożenia pre- oraz post-testów wiedzy dla uczestników. Jeśli chcesz uzyskać ofertę prosimy o wcześniejszy kontakt na adres: szkolenia@food-law.pl

PROWADZĄCY: Szkolenie prowadzi prawnik Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego –  dr Patryk Kalinowski.

HARMONOGRAM SZKOLENIA

Czas trwania szkolenia:
10:00 - 12:00

Program szkolenia obejmuje:

1.Wskazanie regulacji dotyczących znakowania piwa i napojów piwnych.

2.Wykaz informacji obowiązkowych.

3. Nazewnictwo.

4, Wykaz składników i alergeny.

5. Zasady stosowania informacji dobrowolnych (w tym deklaracje dotyczące pochodzenia, metod produkcji, znaki odpowiedzialnościowe, zmniejszona / brak zawartości alkoholu).

6. Oznaczenia opakowaniowe:

  • System kaucyjny;
  • Segregacja odpadów z opakowań;
  • Materiały opakowaniowe.

POZOSTAŁE SZKOLENIA Zobacz także

Szkolenia: Urzędowe kontrole żywności, pasz i karm dla zwierząt – co mogą inspekcje i przedsiębiorcy?

Urzędowe kontrole żywności, pasz i karm dla zwierząt – co mogą inspekcje i przedsiębiorcy?

Szkolenie obejmuje omówienie czynności, jakie mogą być podejmowane w toku kontroli poszczególnych organów prowadzących urzędową kontrolę żywności, pasz i karm dla zwierząt. W ramach szkolenia omówione zostaną także prawa i obowiązki przedsiębiorców podczas kontroli.

Data szkolenia
20 listopada 2025- ONLINE NA ŻYWO
Koszt szkolenia (1 uczestnik)
Szkolenia: Urzędowe kontrole żywności, pasz i karm dla zwierząt – co mogą inspekcje i przedsiębiorcy?
490 zł netto zł + VAT
Food-law.pl - formularz kontaktowy

Czekamy na Ciebie Napisz do nas!

Nasze usługi kierujemy do wszystkich podmiotów prywatnych i publicznych związanych z sektorem rolno-spożywczym: przedsiębiorstw indywidualnych (producenci, przetwórcy, agenci, dystrybutorzy, importerzy) oraz organizacji. Pomagamy wszystkim – od międzynarodowych korporacji po start-upy.