Zanieczyszczenia żywności – prawo, praktyka, postępowania administracyjne

Szkolenie obejmuje omówienie najważniejszych zagadnień związanych z zanieczyszczeniem żywności. Przedstawione zostaną podstawowe rodzaje zanieczyszczeń oraz przepisy prawne regulujące kwestie związane z poszczególnymi zanieczyszczeniami.

Data szkolenia
27 listopada 2025- ONLINE NA ŻYWO
Czas trwania
ok. 2 godz.
Koszt szkolenia (1 uczestnik)
490 zł netto zł + VAT

Szkolenie obejmuje omówienie najważniejszych zagadnień związanych z zanieczyszczeniem żywności. Przedstawione zostaną podstawowe rodzaje zanieczyszczeń oraz przepisy prawne regulujące kwestie związane z poszczególnymi zanieczyszczeniami.

Szkolenie ma na celu przekazanie uczestnikom praktycznej wiedzy, jak analizować wyniki badań oraz jak na nie reagować, tj. kiedy produkt powinien zostać wycofany z obrotu, kiedy należy powiadomić odpowiednie organy, kiedy istnieją podstawy do złożenia reklamacji do dostawcy.

W ramach spotkania omówiona zostanie praktyka organów, system RASFF oraz przykłady decyzji i wyroków dotyczące zanieczyszczeń żywności.

Szkolenie skierowane jest do producentów, importerów, dystrybutorów żywności, a w szczególności osób odpowiedzialnych za jakość żywności oraz zarządzanie sytuacjami kryzysowymi.

Każdy uczestnik otrzymuje certyfikat oraz prezentację ze szkolenia w pliku PDF.

W przypadku każdego szkolenia istnieje możliwość indywidualnego wdrożenia pre- oraz post-testów wiedzy dla uczestników. Jeśli chcesz uzyskać ofertę prosimy o wcześniejszy kontakt na adres: szkolenia@food-law.pl

PROWADZĄCY: Szkolenie prowadzi prawniczka Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego  – radca prawny Gabriela Łuniewska.

HARMONOGRAM SZKOLENIA

Czas trwania szkolenia:
10:00 - 12:00

Program szkolenia obejmuje:

  1. Podstawowe rodzaje zanieczyszczeń, np.
  • mikrobiologiczne,
  • pozostałości pestycydów,
  • ciała obce.

 

  1. Przepisy prawne, m.in.
  • ogólne bezpieczeństwo żywności,
  • rozporządzenie 2023/915,
  • rozporządzenie 2073/2005,
  • rozporządzenie 396/2005.

 

  1. Jak analizować wyniki badań

 

  1. Reakcja w przypadku stwierdzenia zanieczyszczenia
  • kiedy wycofać produkt z obrotu?
  • kiedy powiadomić odpowiedni organ?
  • kiedy złożyć reklamację do dostawcy?

 

  1. Praktyka organów, system RASFF, przykładowe decyzje/wyroki

POZOSTAŁE SZKOLENIA Zobacz także

Szkolenia: Urzędowe kontrole żywności, pasz i karm dla zwierząt – co mogą inspekcje i przedsiębiorcy?

Urzędowe kontrole żywności, pasz i karm dla zwierząt – co mogą inspekcje i przedsiębiorcy?

Szkolenie obejmuje omówienie czynności, jakie mogą być podejmowane w toku kontroli poszczególnych organów prowadzących urzędową kontrolę żywności, pasz i karm dla zwierząt. W ramach szkolenia omówione zostaną także prawa i obowiązki przedsiębiorców podczas kontroli.

Data szkolenia
20 listopada 2025- ONLINE NA ŻYWO
Koszt szkolenia (1 uczestnik)
Szkolenia: Urzędowe kontrole żywności, pasz i karm dla zwierząt – co mogą inspekcje i przedsiębiorcy?
490 zł netto zł + VAT
Food-law.pl - formularz kontaktowy

Czekamy na Ciebie Napisz do nas!

Nasze usługi kierujemy do wszystkich podmiotów prywatnych i publicznych związanych z sektorem rolno-spożywczym: przedsiębiorstw indywidualnych (producenci, przetwórcy, agenci, dystrybutorzy, importerzy) oraz organizacji. Pomagamy wszystkim – od międzynarodowych korporacji po start-upy.