Jak bronić produktu zgłoszonego w GIS? – suplementy i żywność wzbogacona

Szkolenie zawiera szczegółowe omówienie prawnego scenariusza w przypadku zakwestionowania przez organy Inspekcji Sanitarnej produktu objętego obowiązkiem notyfikacji u Głównego Inspektora Sanitarnego (GIS)(np.

Data szkolenia
Na zamówienie
Czas trwania
2 godz.
Koszt szkolenia

Szkolenie zawiera szczegółowe omówienie prawnego scenariusza w przypadku zakwestionowania przez organy Inspekcji Sanitarnej produktu objętego obowiązkiem notyfikacji u Głównego Inspektora Sanitarnego (GIS)(np. suplementu diety, żywności wzbogacanej albo żywności specjalnego przeznaczenia medycznego).

Podczas szkolenia krok po kroku omówione zostaną działania organów, których może spodziewać się przedsiębiorca odpowiedzialny za kwestionowany produkt. Uczestnicy dowiedzą się jakie pisma mogą pojawić się w procedurze jakie skutki wywierają one na ich działalność biznesową i jak na nie odpowiadać.

Ponadto w ramach spotkania podzielimy się praktyczną wiedzą o działaniach, które warto podjąć, aby skutecznie obronić produkt.

Wyjaśnimy również jak skutecznie wnioskować do jednostek naukowych o wydanie ekspertyzy i czy warto kwestionować ostateczne stanowisko GIS przed sądem.

 

Uczestnicy szkolenia otrzymają certyfikat uczestnictwa oraz materiały szkoleniowe w pliku PDF.

Szkolenie prowadzi prawniczka Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego – Alicja Michałowska.

HARMONOGRAM SZKOLENIA

Czas trwania szkolenia:
10:00 - 12:00

Program szkolenia:

  1. Postępowanie wyjaśniające – podstawowe informacjr
    • podstawa prawna wszczęcia postępowania;
    • zmiany w systemie ESP i Rejestrze po wszczęciu postępowania;
    • pismo z GIS: jaką ma moc prawną i co oznacza w praktyce?
  1. Produkt jest zakwestionowany – co dalej?
    • czasowa decyzja Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego – jakie wywołuje skutki i jak się przed nimi bronić;
    • wnioskowanie o ekspertyzę naukową i konsekwencje jej uzyskania;
    • projektowane zmiany legislacyjne w zakresie wnioskowania o opinię.
  1. Zakończenie postępowania
    • w jaki sposób GIS kończy postępowanie;
    • wpływ stanowiska GIS na sytuację prawną produktu;
    • sposób kwestionowania rozstrzygnięcia organu;
    • konsekwencje prawne, w tym sankcje.

 

POZOSTAŁE SZKOLENIA Zobacz także

Znakowanie żywności dla dzieci w wieku 3+

W ramach szkolenia uczestnicy poznają wymogi prawne dotyczące znakowania żywności kierowanej do dzieci powyżej 3 r.ż. Podczas spotkanie przedstawione zostaną zasady, które należy uwzględnić projektując produkty dedykowane dzieciom.

Data szkolenia
23 maja 2024- ONLINE NA ŻYWO
Koszt szkolenia
490 zł netto zł + VAT

Czekamy na Ciebie Napisz do nas!

Nasze usługi kierujemy do wszystkich podmiotów prywatnych i publicznych związanych z sektorem rolno-spożywczym: przedsiębiorstw indywidualnych (producenci, przetwórcy, agenci, dystrybutorzy, importerzy) oraz organizacji. Pomagamy wszystkim – od międzynarodowych korporacji po start-upy.