Szkolenie zawiera szczegółowe omówienie prawnego scenariusza w przypadku zakwestionowania przez organy Inspekcji Sanitarnej produktu objętego obowiązkiem notyfikacji u Głównego Inspektora Sanitarnego (GIS)(np. suplementu diety, żywności wzbogacanej albo żywności specjalnego przeznaczenia medycznego).
Podczas szkolenia krok po kroku omówione zostaną działania organów, których może spodziewać się przedsiębiorca odpowiedzialny za kwestionowany produkt. Uczestnicy dowiedzą się jakie pisma mogą pojawić się w procedurze jakie skutki wywierają one na ich działalność biznesową i jak na nie odpowiadać.
Ponadto w ramach spotkania podzielimy się praktyczną wiedzą o działaniach, które warto podjąć, aby skutecznie obronić produkt.
Wyjaśnimy również jak skutecznie wnioskować do jednostek naukowych o wydanie ekspertyzy i czy warto kwestionować ostateczne stanowisko GIS przed sądem.
Uczestnicy szkolenia otrzymają certyfikat uczestnictwa oraz materiały szkoleniowe w pliku PDF.
Szkolenie prowadzi prawniczka Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego – Alicja Michałowska.