Używanie dodatków do żywności, aromatów i enzymów jest objęte bardzo szczegółową regulacją prawną. Popularny ostatnio trend „clean label” powoduje, iż producenci zastępują dodatki do żywności innymi składnikami żywności. Jednakże w świetle stanowiska Komisji Europejskiej, niektóre składniki żywności stosowane w celu technologicznym są postrzegane jako substancje dodatkowe, pomimo iż dotychczas nie posiadają numeru E… Producenci szukają też różnych zamienników substancji dodatkowych z powodu ich wycofania (np. dwutlenek tytanu E 171) lub załamania się łańcucha dostaw w związku z wojną na Ukrainie. Pojawiają się również nowe wymagania, np. w odniesieniu do poziomu tlenku etylenu w substancjach dodatkowych czy zmiany w kryteriach czystości dla tych substancji. Producenci nie zawsze są w stanie nadążyć za zmianami prawa w tym zakresie. Stosowanie obowiązujących przepisów budzi też wiele wątpliwości, przykładowo często w praktyce rodzi się problem z określeniem kategorii danej żywności, czy z odpowiednim znakowaniem. Oferowane szkolenie ma na celu wyjaśnienie wielu pojawiających się wątpliwości, przedstawienie ostatnich zmian w prawie oraz planowanych prac. Kierowane jest zarówno do producentów dodatków do żywności, aromatów i enzymów, jak i do wszystkich przedsiębiorców, którzy używają tych składników w produkcji wyrobów gotowych. Serdecznie zapraszamy!
Uczestnicy szkolenia otrzymają certyfikat uczestnictwa oraz materiały szkoleniowe w pliku PDF.
Szkolenie prowadzi Joanna Gajda-Wyrębek.