Podczas szkolenia zostaną omówione regulacje i wymogi w zakresie znakowania wina oraz napojów winiarskich (np. miodu pitnego czy cydru).
Program szkolenia obejmuje nie tylko obecne wybrane wymogi prawne znakowania wina oraz napojów winiarskich , ale również wymogi samoregulacji branżowych, praktykę urzędów kontrolnych oraz sądów administracyjnych, a także projekty aktów prawnych, które obecnie są na etapie prac legislacyjnych. W ramach szkolenia prezentujemy uczestnikom także wymogi znakowania wynikające z nowych regulacji opakowaniowych.
Podczas szkolenia poruszone zostaną następujące pytania, na które postaramy się odpowiedzieć:
- Jak prawidłowo formułować nazwę wina oraz napoju winiarskiego?
- Jak prawidłowo podać wykaz składników oraz informację o wartościach odżywczych?
- Jakie dodatkowe wymogi znakowania wprowadzają polskie regulacje?
- W jakim języku można podawać informacje na etykiecie wina?
- Co to są określenia tradycyjne?
- Co to tzw. znaki odpowiedzialnościowe i jak ich używać?
- Czy można użyć nazwy wina na innym produkcie, np. czekoladkach?
- Jakie obowiązkowe oznaczenia opakowaniowe dotyczą wina oraz napojów winiarskich ?
Szkolenie kierowane jest do menagerów, osób zajmujących się przygotowaniem nowych produktów, zakupami opakowań i marketingiem.
Uczestnicy szkolenia otrzymają certyfikat uczestnictwa oraz materiały szkoleniowe w pliku PDF.
Szkolenie prowadzi prawnik Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego – dr Patryk Kalinowski.