Znakowanie wina i napojów winiarskich – prawo, podejście urzędów i praktyczne przykłady

Podczas szkolenia zostaną omówione regulacje i wymogi w zakresie znakowania wina oraz napojów winiarskich (np. miodu pitnego czy cydru).

Data szkolenia
15 kwietnia 2025- ONLINE NA ŻYWO
Czas trwania
ok. 2 godz.
Koszt szkolenia (1 uczestnik)
490 zł netto zł + VAT

Podczas szkolenia zostaną omówione regulacje i wymogi w zakresie znakowania wina oraz napojów winiarskich (np. miodu pitnego czy cydru).

Program szkolenia obejmuje nie tylko obecne wybrane wymogi prawne znakowania wina oraz napojów winiarskich , ale również wymogi samoregulacji branżowych, praktykę urzędów kontrolnych oraz sądów administracyjnych, a także projekty aktów prawnych, które obecnie są na etapie prac legislacyjnych. W ramach szkolenia prezentujemy uczestnikom także wymogi znakowania wynikające z nowych regulacji opakowaniowych.

Podczas szkolenia poruszone zostaną następujące pytania, na które postaramy się odpowiedzieć:

  • Jak prawidłowo formułować nazwę wina oraz napoju winiarskiego?
  • Jak prawidłowo podać wykaz składników oraz informację o wartościach odżywczych?
  • Jakie dodatkowe wymogi znakowania wprowadzają polskie regulacje?
  • W jakim języku można podawać informacje na etykiecie wina?
  • Co to są określenia tradycyjne?
  • Co to tzw. znaki odpowiedzialnościowe i jak ich używać?
  • Czy można użyć nazwy wina na innym produkcie, np. czekoladkach?
  • Jakie obowiązkowe oznaczenia opakowaniowe dotyczą wina oraz napojów winiarskich ?

Szkolenie kierowane jest do menagerów, osób zajmujących się przygotowaniem nowych produktów, zakupami opakowań i marketingiem.

Uczestnicy szkolenia otrzymają certyfikat uczestnictwa oraz materiały szkoleniowe w pliku PDF.

Szkolenie prowadzi prawnik Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego – dr Patryk Kalinowski.

HARMONOGRAM SZKOLENIA

Czas trwania szkolenia:
10:00 - 12:00

Program szkolenia:

1.Wskazanie regulacji dotyczących znakowania wina i napojów winiarskich.

2.Wykaz informacji obowiązkowych dla wina i napojów winiarskich.

3. Wymogi językowe.

4.Zasady nazewnictwa wina oraz napoju winiarskiego.

5. Podawanie wykazu składników oraz informacji o wartościach odżywczych.

6. Dodatkowe polskie wymogi znakowania.

7. Znaki odpowiedzialnościowe.

8.Używanie nazw wina i napojów winiarskich. w znakowaniu innych produktów:

  • inne napoje alkoholowe,
  • nie-napoje (np. czekoladki).

9. Oznaczenia opakowaniowe:

  • System kaucyjny;
  • Segregacja odpadów z opakowań;
  • Materiały opakowaniowe;
  • Przydatność do recyklingu;
  • Zawartość recyklatów w opakowaniach.

9. Regulacja dotycząca tzw. alkotubek.

POZOSTAŁE SZKOLENIA Zobacz także

Food-law.pl - formularz kontaktowy

Czekamy na Ciebie Napisz do nas!

Nasze usługi kierujemy do wszystkich podmiotów prywatnych i publicznych związanych z sektorem rolno-spożywczym: przedsiębiorstw indywidualnych (producenci, przetwórcy, agenci, dystrybutorzy, importerzy) oraz organizacji. Pomagamy wszystkim – od międzynarodowych korporacji po start-upy.