Żywność ekologiczna – skład, znakowanie i wprowadzanie do obrotu

Przedmiotem szkolenia jest omówienie warunków produkcji i wprowadzania do obrotu żywności ekologicznej.

Data szkolenia
Na zamówienie
Czas trwania
2 godz.
Koszt szkolenia

Przedmiotem szkolenia jest omówienie warunków produkcji i wprowadzania do obrotu żywności ekologicznej. W szkoleniu przedstawione zostaną szczegółowe aspekty składu tego typu środków spożywczych, ich znakowania oraz obowiązki przedsiębiorców mających styczność z produktami eko     Należą do nich m.in. jak w praktyce wygląda proces certyfikacji, jak przygotować się do niego itd.

Szkolenie ma na celu przedstawienie nie tylko zasadniczych wymogów prawnych, ale i poszczególnych problemów, z którymi spotykają się przedsiębiorcy prowadzące działalność związaną z tego typu produktami.

Szkolenie kierowane jest do przedsiębiorców z branży spożywczej, osób zajmujących się znakowaniem i wprowadzaniem do obrotu żywności ekologicznej, osób chcących poszerzyć swoją wiedzę w zakresie znakowania żywności ekologicznej lub chcą rozpocząć działalność w tym zakresie.

Uczestnicy szkolenia otrzymają certyfikat uczestnictwa oraz materiały szkoleniowe w pliku PDF.

Szkolenie prowadzi prawnik w Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego – Maria Pavlovska.

HARMONOGRAM SZKOLENIA

Czas trwania szkolenia:
10:00 - 12:00

Program szkolenia:

  1. Ogólne wymogi w zakresie składu żywności ekologicznej, w tym w szczególności:
  • Co można uznać za składnik/żywność ekologiczną;
  • Zasady produkcji żywności ekologicznej;
  • Składniki i substancje, których stosowanie przy produkcji ekologicznej jest zakazane;
  • Możliwość i zasady stosowanie składników nie ekologicznych w żywności ekologicznej.
  1. Ogólne wymogi w zakresie znakowania i promocji produktów ekologicznych, w tym:
  • Warunki stosowania terminów nawiązujących do ekologiczności produktu (eko, bio itd.) w etykietowaniu i promocji żywności, w tym w szczególności żywności wieloskładnikowej;
  • Oznaczenia i informacje, które powinny się znaleźć na etykiecie żywności ekologicznej.
  1. Formalne obowiązki podmiotów produkujących i wprowadzających do obrotu żywność ekologiczną, w tym w szczególności:
  • Zgłoszenie działalności w zakresie produkcji i wprowadzenia do obrotu żywności ekologicznej;
  • Wyjątki od obowiązku zgłoszenia działalności w zakresie produkcji i wprowadzenia do obrotu żywności ekologicznej;
  • Certyfikacja podmiotów prowadzących działalność w zakresie produkcji i wprowadzania do obrotu żywności ekologicznej;
  • Wyjątki od obowiązku posiadania certyfikatów produkcji ekologicznej.

POZOSTAŁE SZKOLENIA Zobacz także

Opakowania – nowe regulacje: recykling, oznaczenia segregacji, preferowane surowce,zakazy sprzedaży oraz inne wymogi

Szkolenie dotyczy omówienia projektowanych polskich i unijnych zmian wymogów dla opakowań takich tak: nowe unijne rozporządzenie w sprawie opakowań, przepisy wdrażające dyrektywę plastikową i Rozszerzoną Odpowiedzialność Producenta, a także system kaucyjny.

Data szkolenia
4 kwietnia 2024- ONLINE NA ŻYWO
Koszt szkolenia
490 zł netto zł + VAT

Czekamy na Ciebie Napisz do nas!

Nasze usługi kierujemy do wszystkich podmiotów prywatnych i publicznych związanych z sektorem rolno-spożywczym: przedsiębiorstw indywidualnych (producenci, przetwórcy, agenci, dystrybutorzy, importerzy) oraz organizacji. Pomagamy wszystkim – od międzynarodowych korporacji po start-upy.