Znakowanie napojów spirytusowych – prawo, podejście urzędów i praktyczne przykłady

Podczas szkolenia zostaną omówione regulacje i wymogi w zakresie znakowania napojów spirytusowych (np. wódki, whisky czy likierów).

Data szkolenia
Na zamówienie
Czas trwania
ok. 2 godz.
Koszt szkolenia (1 uczestnik)
Do wyceny

Podczas szkolenia zostaną omówione regulacje i wymogi w zakresie znakowania napojów spirytusowych (np. wódki, whisky czy likierów).

Program szkolenia obejmuje nie tylko obecne wybrane wymogi prawne znakowania napojów spirytusowych, ale również wymogi samoregulacji branżowych, praktykę urzędów kontrolnych oraz sądów administracyjnych, a także projekty aktów prawnych, które obecnie są na etapie prac legislacyjnych. W ramach szkolenia prezentujemy uczestnikom także wymogi znakowania wynikające z nowych regulacji opakowaniowych.

Podczas szkolenia poruszone zostaną następujące pytania, na które postaramy się odpowiedzieć:

  • Jak prawidłowo formułować nazwę napoju spirytusowego?
  • Pod jakimi warunkami można użyć nazwy „wódka” czy „brandy”?
  • Pod jakimi warunkami można podać wykaz składników oraz informację o wartościach odżywczych?
  • Co to są odniesienia i wyrażenia złożone?
  • Jak wskazywać długość leżakowania napojów spirytusowych?
  • Kiedy trzeba podać zawartość alkoholu ze składników alkoholowych?
  • Jak bezpiecznie wskazywać na smak napoju spirytusowego?
  • Co to tzw. znaki odpowiedzialnościowe i jak ich używać?
  • Czy można użyć nazwy napoju alkoholowego na innym produkcie, np. czekoladkach?
  • Na czym polega zakaz tzw. alkotubek?
  • Jakie obowiązkowe oznaczenia opakowaniowe dotyczą napojów spirytusowych?

Każdy uczestnik otrzymuje certyfikat oraz prezentację ze szkolenia w pliku PDF.

W przypadku każdego szkolenia istnieje możliwość indywidualnego wdrożenia pre- oraz post-testów wiedzy dla uczestników. Jeśli chcesz uzyskać ofertę prosimy o wcześniejszy kontakt na adres: szkolenia@food-law.pl

PROWADZĄCY: Szkolenie prowadzi prawnik Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego –  dr Patryk Kalinowski.

HARMONOGRAM SZKOLENIA

Czas trwania szkolenia:
10:00 - 12:00

Program szkolenia obejmuje:

1.Wskazanie regulacji dotyczących znakowania napojów spirytusowych.

2.Wykaz informacji obowiązkowych dla napojów spirytusowych.

3.Zasady tworzenia nazwy napoju spirytusowego.

4. Wskazywanie smaku napoju spirytusowego.

5.Zasady podania wykazu składników i wartości odżywczych.

6.Używanie nazw napojów spirytusowych w znakowaniu innych produktów:

  • inne napoje spirytusowe (np. likiery);
  • pozostałe napoje alkoholowe (np. alkopops, piwo),
  • nie-napoje (np. czekoladki).

6. Znaki odpowiedzialnościowe.

7. Oznaczenia leżakowania.

8. Oznaczenia opakowaniowe:

  • System kaucyjny;
  • Segregacja odpadów z opakowań;
  • Materiały opakowaniowe;
  • Przydatność do recyklingu;
  • Zawartość recyklatów w opakowaniach.

9. Regulacja dotycząca tzw. alkotubek.

POZOSTAŁE SZKOLENIA Zobacz także

Food-law.pl - formularz kontaktowy

Czekamy na Ciebie Napisz do nas!

Nasze usługi kierujemy do wszystkich podmiotów prywatnych i publicznych związanych z sektorem rolno-spożywczym: przedsiębiorstw indywidualnych (producenci, przetwórcy, agenci, dystrybutorzy, importerzy) oraz organizacji. Pomagamy wszystkim – od międzynarodowych korporacji po start-upy.