Podczas szkolenia zostaną omówione regulacje i wymogi w zakresie znakowania napojów spirytusowych (np. wódki, whisky czy likierów).
Program szkolenia obejmuje nie tylko obecne wybrane wymogi prawne znakowania napojów spirytusowych, ale również wymogi samoregulacji branżowych, praktykę urzędów kontrolnych oraz sądów administracyjnych, a także projekty aktów prawnych, które obecnie są na etapie prac legislacyjnych. W ramach szkolenia prezentujemy uczestnikom także wymogi znakowania wynikające z nowych regulacji opakowaniowych.
Podczas szkolenia poruszone zostaną następujące pytania, na które postaramy się odpowiedzieć:
- Jak prawidłowo formułować nazwę napoju spirytusowego?
- Pod jakimi warunkami można użyć nazwy „wódka” czy „brandy”?
- Pod jakimi warunkami można podać wykaz składników oraz informację o wartościach odżywczych?
- Co to są odniesienia i wyrażenia złożone?
- Jak wskazywać długość leżakowania napojów spirytusowych?
- Kiedy trzeba podać zawartość alkoholu ze składników alkoholowych?
- Jak bezpiecznie wskazywać na smak napoju spirytusowego?
- Co to tzw. znaki odpowiedzialnościowe i jak ich używać?
- Czy można użyć nazwy napoju alkoholowego na innym produkcie, np. czekoladkach?
- Na czym polega zakaz tzw. alkotubek?
- Jakie obowiązkowe oznaczenia opakowaniowe dotyczą napojów spirytusowych?
Każdy uczestnik otrzymuje certyfikat oraz prezentację ze szkolenia w pliku PDF.
W przypadku każdego szkolenia istnieje możliwość indywidualnego wdrożenia pre- oraz post-testów wiedzy dla uczestników. Jeśli chcesz uzyskać ofertę prosimy o wcześniejszy kontakt na adres: szkolenia@food-law.pl
PROWADZĄCY: Szkolenie prowadzi prawnik Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego – dr Patryk Kalinowski.