Prawidłowe informowanie o alergenach występujących w środkach spożywczych jest niezwykle istotne dla życia i zdrowia konsumentów. Dlatego też przepisy prawa żywnościowego regulują te kwestie bardzo szczegółowo, a organy kontrolne wydają szereg dodatkowych wytycznych. Chociaż prawo unijne przewiduje zamkniętą listę alergenów, a wymagania wydają się być proste, producentom wciąż towarzyszy szereg wątpliwości związanych z prawidłową deklaracją alergenów w etykietowaniu żywności.Coraz częściej podkreśla się również rolę ostrzegawczego informowania o niezamierzonej obecności alergenów (PAL) jako elementu skutecznego zarządzania ryzykiem związanym z alergenami w zakładzie produkcyjnym. Z kolei hasła odnoszące się do braku określonych alergenów w produkcie regulują odrębne przepisy prawa żywnościowego.
Szkolenie poświęcone jest poprawnemu deklarowaniu alergenów w etykietowaniu środków spożywczych. W trakcie szkolenia omówione zostaną praktyczne aspekty dotyczące oznaczania alergenów (w oparciu o przepisy, wytyczne UE oraz krajowe), najczęściej popełniane błędy oraz przykłady z praktyki organów urzędowej kontroli żywności i orzecznictwa sądów.
Zapisz się na szkolenie, a dowiesz się m.in.:
- W jaki sposób prawidłowo deklarować alergeny obecne w produkcie?
- Jakie są najczęstsze błędy w deklaracji składników alergennych?
- Jak powinna brzmieć poprawna informacja o alergenach z zanieczyszczenia krzyżowego?
- Czy sam fakt, że produkt może być zanieczyszczony krzyżowo alergenem jest wystarczający do umieszczenia na etykiecie ostrzeżenia PAL?
- Gdzie szukać wytycznych dotyczących zarządzania ryzykiem związanym z alergenami w zakładzie produkcyjnym?
- Czy na każdym produkcie można zamieścić hasło „bezglutenowy”, „bez laktozy”, „bez mleka”
Uczestnicy szkolenia otrzymają certyfikat uczestnictwa oraz materiały szkoleniowe w pliku PDF.
Szkolenie poprowadzi specjalista ds. prawa żywnościowego i technologii żywności Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego – Iga Henc