26 listopada 2025 r. wchodzą w życie dwie istotne nowelizacje unijnych regulacji dotyczących suplementów diety oraz żywności wzbogacanej:
 
1. Zmiana dyrektywy nr 2002/46/WE1 (suplementy diety):
Do wykazu dozwolonych form chemicznych zostaną dodane:
  • L-treonian magnezu — jako nowe źródło magnezu
  • Monosodowa sól kwasu L-5-metylotetrahydrofoliowego — jako nowe źródło folianów
 
2. Zmiana rozporządzenia nr 1925/20062 (żywność wzbogacana):
Także tutaj pojawi się nowa pozycja:
  • Monosodowa sól kwasu L-5-metylotetrahydrofoliowego — jako dopuszczone źródło kwasu foliowego
 
To oznacza rozszerzenie palety dozwolonych form chemicznych magnezu i kwasu foliowego, które producenci mogą wykorzystywać w produkcji.
 
Nasi Eksperci na bieżąco monitorują zmiany w prawie żywnościowym, aby wspierać przedsiębiorców w bezpiecznym i zgodnym z prawem wprowadzaniu produktów na rynek.
 
FOOD LAW Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego od lat doradza producentom i dystrybutorom suplementów diety oraz żywności funkcjonalnej.
Wspieramy m.in. w:
  • audytach składów i zgodności,
  • tworzeniu oraz weryfikacji etykiet,
  • analizie możliwości stosowania nowych form chemicznych,
  • procesie notyfikacji do GIS.
 
Więcej nowych regulacji prawa żywnościowego co miesiąc znajdziecie Państwo w Biuletynie Food Law 365.
 
1 DYREKTYWA 2002/46/WE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 10 czerwca 2002 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do suplementów żywnościowych
 
2 ROZPORZĄDZENIE (WE) NR 1925/2006 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji
 
📞 22 398 60 79
📌 Wiejska 17 lok. 6, 00-480 Warszawa
📧 biuro@food-law.pl
🌐 www.food-law.pl
 
NOWE NOVEL FOOD W UE!

NOWE NOVEL FOOD W UE!

Komisja Europejska właśnie zezwoliła na wprowadzenie na rynek w Unii i tym samym włączenie do unijnego wykazu autoryzowanej nowej żywności:   bakterii Clostridium butyricum TO-A (wejście w ż...