30 kwietnia 2025 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował zaktualizowaną ocenę bezpieczeństwa acesulfamu K – popularnego słodzika oznaczonego jako E 950, stosowanego m.in. w napojach bezcukrowych oraz gumach do żucia.
Na podstawie nowych danych naukowych EFSA zwiększyła dopuszczalne dzienne spożycie (ADI) tej substancji z dotychczasowych 9 mg/kg masy ciała do 15 mg/kg masy ciała.
Decyzja ta została podjęta w oparciu o najnowsze badania toksykologiczne, w których nie zaobserwowano żadnych negatywnych skutków zdrowotnych nawet przy najwyższej testowanej dawce – 1500 mg/kg masy ciała.
Co istotne, szacowane obecne spożycie acesulfamu K przez konsumentów pozostaje znacznie poniżej nowo ustalonego limitu we wszystkich grupach wiekowych.
To bardzo dobra wiadomość zarówno dla producentów żywności, jak i konsumentów – aktualizacja ADI oznacza, że acesulfam K może być bezpiecznie stosowany w dotychczasowych ilościach, a nawet z pewnym zapasem.
Pełny dokument EFSA dostępny jest tutaj:
https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.2903/j.efsa.2025.9317
Masz pytania? Potrzebujesz konsultacji w zakresie prawa żywnościowego?
Zapraszamy do kontaktu z Food Law Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego!
📱 22 398 60 79
📍 Wiejska 17 lok. 6, 00-480 Warszawa
✉️ biuro@food-law.pl
🌐 www.food-law.pl