Komisja Europejska opublikowała ciekawą odpowiedź, na pytania dotyczące PPWR, skierowane do niej przez polskiego europosła, Marcina Sypniewskiego.
Zadane pytania dotyczyły obszaru opakowań wielokrotnego użytku oraz systemów wielokrotnego użycia:
1️⃣ Czy opakowania wielokrotnego użytku wprowadzone do obrotu przed wejściem w życie wymogów PPWR w zakresie etykietowania mogą pozostać w obrocie do końca okresu eksploatacji, bez konieczności ich przeznakowania?
2️⃣ Czy spełnienie wymogów dotyczących liczby rotacji można wykazać w oparciu o wiarygodne dane statystyczne i operacyjne, bez konieczności indywidualnego śledzenia każdego opakowania?
3️⃣ Czy istniejące systemy wielokrotnego użycia zostaną uznane za zgodne z PPWR bez konieczności zmiany dokumentacji oraz wykazywania zgodności z załącznikiem VI?
⚠️ Odpowiedzi w imieniu Komisji Europejskiej udzieliła Pani Jessika Roswall, Komisarz Unii Europejskiej ds. środowiska, odporności na wodę i konkurencyjnej gospodarki o obiegu zamkniętym.
Czytamy w niej, że:
➡️ Nowe wymogi zharmonizowanego oznakowania z art. 12 PPWR zaczną obowiązywać 24 miesiące od daty wejścia w życie aktu wykonawczego określającego te wymogi, ale opakowania wielokrotnego użytku wprowadzone do obrotu przed rozpoczęciem stosowania nowych wymogów w zakresie oznakowania mogą pozostać w dalszym ciągu w obiegu.
➡️ Przyszłe przepisy określą jakie dane są niezbędne do obliczenia liczby rotacji oraz jaką metodę należy w tym celu zastosować.
➡️ PPWR wyraźnie uznaje istniejące wcześniej systemy wielokrotnego użytku za spełniające wymogi rozporządzenia dla takich systemów.
💬 W naszej ocenie odpowiedź Komisji nie jest kontrowersyjna. Komisja potwierdziła, że odpowiednie przepisy PPWR należy interpretować literalnie i nie przedstawiła własnych interpretacji, które byłby sprzeczne z tekstem przepisów. Ponadto, stanowisko KE można ocenić jako korzystne dla przedsiębiorców wykorzystujących opakowania wielorazowe.

