Od 17 maja 2021 r. możliwe jest stosowanie nowego oświadczenia zdrowotnego dedykowanego roztworom węglowodanów. Wszystko dzięki rozporządzeniu nr 2021/6861Â zmieniającego rozporządzenie nr 432/20122. Przewiduje ono możliwość informowania, że produkty z kategorii roztworów węglowodanów „przyczyniają się do poprawy wydolności fizycznej podczas intensywnych i długotrwałych ćwiczeń fizycznych u trenujących osób dorosłych„.
Nowe oświadczenie będzie mogło być wykorzystywane tylko względem żywności przeznaczonej dla dorosłych osób trenujących, wykonujących intensywne i długotrwałe ćwiczenia fizyczne. Warunkiem zastosowania oświadczenia jest zapewnienie odpowiedniej ilości węglowodanów na godzinę (min. 30 g – max. 90 g), o ile węglowodany te są glukozą, sacharozą, fruktozą lub maltodekstrynami. Co ważne fruktoza obecna w produkcie (z fruktozy lub sacharozy) nie powinna stanowić więcej niż 1/3 węglowodanów ogółem, a glukoza (z glukozy, sacharozy lub maltodek- stryn) nie powinna przekraczać 60 g na godzinę.
W znakowaniu produktów opatrzonych nowym oświadczeniem należy zapewnić informację, że korzystne działanie występuje tylko w przypadku trenujących osób dorosłych wykonujących intensywne (co najmniej 65 % VO2max) i długotrwałe (co najmniej 60 min) ćwiczenia fizyczne.
W Centrum Prawa Żywnościowego wspomożemy Państwa we wszelkich wątpliwościach dotyczących wykorzystywania potencjału marketingowego oświadczeń zdrowotnych! Zapraszamy do kontaktu.
1 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2021/686 z dnia 23 kwietnia 2021 r. dopuszczające oświadczenie zdrowotne dotyczące żywności, inne niż odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci, oraz zmieniające rozporządzenie (UE) nr 432/2012 (Dz.U. L 143 z 27.4.2021, str. 9€”11).
2 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci (Dz.U. L 136 z 25.5.2012, str. 1—40 ze zm.).