Substancje zakazane w suplementach – nowa uchwała Zespołu ds. Suplementów Diety

Substancje zakazane w suplementach – nowa uchwała Zespołu ds. Suplementów Diety

Zespół ds. Suplementów Diety przy Radzie Sanitarno-Epidemiologicznej GIS wydał nową uchwałę nr 6/2021 w sprawie substancji, które nie powinny być stosowane do produkcji suplementów diety. W dokumencie organu opiniodawczo – doradczego z 30 sierpnia 2021 r. wymieniono substancje takie jak[1]:

  • chlorowodorek johimbiny oraz grupa johimbiny,
  • pieprz metystynowy (Piper methysticum) tzw. kava albo yagona,
  • pankreatyna (wyciąg z trzustek wieprzowych zawierający enzymy trawienne),
  • ibutamoren (MK-677, Nutrobal, L-163191),
  • DMAA (metyloheksanamina),
  • Ligandrol (LGD-4033, substancja z grupy selektywnych modulatorów receptorów androgenowych – SARM),
  • Ostaryna (Enobosarm, MK-2866, substancja z grupy selektywnych modulatorów receptorów androgenowych – SARM).

Trzeba zaznaczyć, że obowiązek stosowania uchwał Zespołu ds. Suplementów Diety przy GIS jest w praktyce skomplikowanym zagadnieniem. Uchwały nie są bowiem źródłem prawa powszechnie obowiązującego, ale Inspekcja Sanitarna w swoich działaniach często powołuje się na ich brzmienie.

Centrum Prawa Żywnościowego na bieżąco śledzi pojawiające się uchwały Zespołu ds. Suplementów Diety i informuje Państwa niezwłocznie o istotnych zmianach. Ponadto w praktyce współpracujemy z przedsiębiorcami w zakresie stosowania zaleceń z uchwał doradzając pod kątem prawno-biznesowym. Zapraszamy do obserwowania naszej strony i kontaktu!

[1] https://www.gov.pl/web/gis/zespol-do-spraw-suplementow-diety

Szampański wyrok TSUE

Szampański wyrok TSUE

Na stronie Trybunału Sprawiedliwości UE opublikowany został ciekawy wyrok z 9 września 2021 r.

Ogólnopolska Konferencja „Od pola do stołu”

Ogólnopolska Konferencja „Od pola do stołu”

Zapraszamy do działu w konferencji, podczas której na czynniki pierwsze rozłożone zostaną założenia nowej unijnej strategii „Od pola do stołu”, która w kompleksowy sposób uwzględnia...