Głównymi aktami prawnymi, które regulują jaja jest Rozporządzenie Delegowane Komisji (UE) 2023/2465 [1] oraz Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) 2023/2466 [2].
Zgodnie z art. 11 rozporządzenia 2023/2465 obowiązkowymi informacjami, które muszą znaleźć się na opakowaniu jednostkowym jaj klasy A jest:
1. Kod zakładu pakowania jaj – kod musi wskazywać nazwę kraju, w którym zlokalizowany jest zakład wraz z numerem identyfikacyjnym tego zakładu;
2. Klasa jakości jaj – oznaczona jako „klasa A” lub litery „A”;
3. Klasa wagowa jaj – (XL,L,M,S);
4. Data minimalnej trwałości – wskazana zgodnie z art. 9 ust. 1 lit. f) rozporządzenia (UE) nr 1169/2011;
5. Warunek przechowywania jaj – wskazany zgodnie z art. 9 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (UE) nr 1169/2011;
6. Wskazanie wyrażenia „jaja myte” – w odniesieniu do jaj mytych zgodnie z art. 4 niniejszego rozporządzenia;
7. Metoda chowu jaj – polegająca na wskazaniu na opakowaniu czy jaja pochodzą z produkcji ekologicznej, z chowu na wolnym wybiegu, z chowu ściółkowego czy z chowu w ulepszonych klatkach;
8. Objaśnienie znaczenia kodu producenta (składającego się z numeru metody chowu, kodu państwa, z którego pochodzą jaja oraz weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego fermy, z której pochodzą jaja) – umieszczonego na zewnętrznej lub wewnętrznej powierzchni opakowania.
Co najczęściej kwestionują organy?
– Zapis klasyfikacji jaj klasy A według masy – wskazanie w sposób odmienny niż określony w art. 5 ust. 2 rozporządzenia 2023/2464 zakres wagowy jaj;
-Metodę chowu jaj – stosowanie terminologii niezgodnej z obowiązującym brzmieniem przepisów rozporządzenia 2023/2465;
– Warunki przechowywania jaj – poprzez przechowywanie oraz transport jaj w warunkach niezgodnych z przepisami rozporządzenia 2023/2465;
– Obchodzenie się z jajami w zakładzie – poprzez brak minimalizacji ryzyka obecności drobnoustrojów znajdujących się na skorupkach jaj.
Jeżeli chciałbyś w sposób poprawny znakować i wprowadzać do obrotu jaja, napisz do nas!
Zapraszamy do kontaktu z Food Law Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego.
[1] Rozporządzenie Delegowane Komisji (UE) 2023/2465 z dnia 17 sierpnia 2023 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do norm handlowych dotyczących jaj oraz uchylające rozporządzenie Komisji (WE) nr 589/2008.
[2] Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) 2023/2466 z dnia 17 sierpnia 2023 r. ustanawiające zasady stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do norm handlowych dotyczących jaj.
📱 22 398 60 79
📍 Wiejska 17 lok. 6, 00-480 Warszawa
✉️ biuro@food-law.pl
🌐 www.food-law.pl