Przepisy UE dotyczące liposomalnej witaminy C

Przepisy UE dotyczące liposomalnej witaminy C
Na rynku coraz częściej pojawiają się liposomalne warianty witamin. Czy są one dozwolone?
Zgodnie z wpisem w Katalogu Novel Food nie stanowi nowej żywności. Komisja uznała tak, ponieważ:
Przed 15 maja 1997 r. była ona już obecna na rynku spożywczym.
Jej wartość odżywcza oraz metabolizm nie różnią się istotnie od standardowej wersji.
-Średnia wielkość cząstek wynosi ponad 100 nm, więc nie jest to nanomateriał.
Analogicznie do liposomalnej witaminy C należy zatem oceniać inne witaminy w tej innowacyjnej formie. Kluczowym elementem będzie w tym przypadku biodostępność w porównaniu do „standardowej” wersji witamin.
W przypadku zmian w metabolizmie pojawia się bowiem ryzyko uznania liposomalnej witaminy za nieautoryzowaną nową żywność.
W Food Law Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego, pomożemy Państwu ustalić, czy składnik kwalifikuje się jako „novel food”.
Zapraszamy do kontaktu.
📱 22 398 60 79
📍 Wiejska 17 lok. 6, 00-480 Warszawa
✉️ biuro@food-law.pl