Szkolenie kierowane jest do wszystkich osób, które wprowadzają lub zamierzają wprowadzać na rynek żywność będącą alternatywą dla produktów odzwierzęcych.
Trend rozwoju sektora żywności opartej o alternatywy biała pochodzenia zwierzęcego, stale rośnie. Jeszcze do niedawna była to domena start-upów i niszowych preferencji konsumenckich, ale obecnie rynkiem tym są coraz bardziej zainteresowane także duże firmy spożywcze, w tym także producenci tradycyjnego mięsa. Trend ten wpisuje się w zasady zrównoważonego rozwoju, promowanego m.in. w Strategii od Pola do Stołu. Mowa tutaj o takich produktach jak plant-based meat – roślinne alternatywy mięsa, plant-based diary – roślinne alternatywy nabiału, cell-based meat– mięso komórkowe, owady, mikroorganizmy: algi, grzyby, drożdże, bakterie, białko fermentowane i inne innowacyjne lub odkrywane na nowo zasoby. W związku z tym podmioty chcące zagospodarować ten nowy obszar rynku mierzą się z szeregiem wyzwań prawnych związanych z kwalifikacją, warunkami wprowadzania do obrotu oraz prawidłowym znakowaniem, w tym zwłaszcza nazewnictwem.
Zapisz się na szkolenie a dowiesz się m.in.:
- Jak obecnie rozwija się rynek alternatyw białka roślinnego: raporty, statystyki, trendy.
- Jak poprawnie nazywać produkty będące alternatywą dla produktów odzwierzęcych (mięsa, nabiału, jaj).
- Jakie są granice tzw. meat/diary sounding names.
- Czy każdy produkt roślinny może być oznaczony jako wegetariański lub wegański oraz jak stosować oznaczenie „bez laktozy”.
- Oświadczenia zdrowotne, żywieniowe i środowiskowe na alternatywach mięsa.
Uczestnicy szkolenia otrzymają certyfikat uczestnictwa oraz materiały szkoleniowe w pliku PDF.
Szkolenie prowadzi wspólniczka Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego – dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska