Alternatywne źródła białka – wprowadzanie do obrotu i znakowanie

Szkolenie kierowane jest do wszystkich osób, które wprowadzają lub zamierzają wprowadzać na rynek żywność będącą alternatywą dla produktów odzwierzęcych. Trend rozwoju sektora żywności opartej o alternatywy biała pochodzenia zwierzęcego, stale rośnie.

Data szkolenia
Na zamówienie
Czas trwania
2 godz.
Koszt szkolenia (1 uczestnik)

Szkolenie kierowane jest do wszystkich osób, które wprowadzają lub zamierzają wprowadzać na rynek żywność będącą alternatywą dla produktów odzwierzęcych.

Trend rozwoju sektora żywności opartej o alternatywy biała pochodzenia zwierzęcego, stale rośnie. Jeszcze do niedawna była to domena start-upów i niszowych preferencji konsumenckich, ale obecnie rynkiem tym są coraz bardziej zainteresowane także duże firmy spożywcze, w tym także producenci tradycyjnego mięsa. Trend ten wpisuje się w zasady zrównoważonego rozwoju, promowanego m.in. w Strategii od Pola do Stołu. Mowa tutaj o takich produktach jak plant-based meat – roślinne alternatywy mięsa, plant-based diary – roślinne alternatywy nabiału, cell-based meat– mięso komórkowe, owady, mikroorganizmy: algi, grzyby, drożdże, bakterie, białko fermentowane i inne innowacyjne lub odkrywane na nowo zasoby. W związku z tym podmioty chcące zagospodarować ten nowy obszar rynku mierzą się z szeregiem  wyzwań prawnych związanych z kwalifikacją, warunkami wprowadzania do obrotu oraz prawidłowym znakowaniem, w tym zwłaszcza nazewnictwem.

Zapisz się na szkolenie a dowiesz się m.in.:

  1. Jak obecnie rozwija się rynek alternatyw białka roślinnego: raporty, statystyki, trendy.
  2. Jak poprawnie nazywać produkty będące alternatywą dla produktów odzwierzęcych (mięsa, nabiału, jaj).
  3. Jakie są granice tzw. meat/diary sounding names.
  4. Czy każdy produkt roślinny może być oznaczony jako wegetariański lub wegański oraz jak stosować oznaczenie „bez laktozy”.
  5. Oświadczenia zdrowotne, żywieniowe i środowiskowe na alternatywach mięsa.

Uczestnicy szkolenia otrzymają certyfikat uczestnictwa oraz materiały szkoleniowe w pliku PDF.

Szkolenie prowadzi wspólniczka Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego – dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska

HARMONOGRAM SZKOLENIA

Czas trwania szkolenia:
10:00 - 12:00

Program szkolenia:

  1. Najważniejsze przepisy prawne regulujące zasady wprowadzania na rynek nowych produktów.
  2. Zasady nazewnictwa produktów zastępujących mięso.
  3. Zasady nazewnictwa produktów zastępujących nabiał.
  4. Dobrowolne hasła marketingowe: roślinny, wege, vegan, bez laktozy itp.
  5. Podejście do alternatywnych źródeł białka poza Europą.

POZOSTAŁE SZKOLENIA Zobacz także

Czekamy na Ciebie Napisz do nas!

Nasze usługi kierujemy do wszystkich podmiotów prywatnych i publicznych związanych z sektorem rolno-spożywczym: przedsiębiorstw indywidualnych (producenci, przetwórcy, agenci, dystrybutorzy, importerzy) oraz organizacji. Pomagamy wszystkim – od międzynarodowych korporacji po start-upy.