Szkolenie dotyczy przedstawienia praktycznych aspektów kwalifikacji, wprowadzania na rynek oraz znakowania żywności będącej alternatywą dla produktów odzwierzęcych. Poza zagadnieniami regulacyjnymi przybliżamy jak obecnie rozwija się rynek alternatyw białka roślinnego.
Trend rozwoju sektora żywności opartej o alternatywy produktów zwierzęcych, stale rośnie. Jeszcze do niedawna była to domena start-upów i niszowych preferencji konsumenckich, ale obecnie rynkiem tym są coraz bardziej zainteresowane także duże firmy spożywcze, w tym także producenci tradycyjnego mięsa. Trend ten wpisuje się w zasady zrównoważonego rozwoju, promowanego m.in. w Strategii od Pola do Stołu. Mowa tutaj o takich produktach jak plant-based meat – roślinne alternatywy mięsa, plant-based diary – roślinne alternatywy nabiału, cell-based meat– mięso komórkowe, owady, mikroorganizmy: algi, grzyby, drożdże, bakterie, białko fermentowane i inne innowacyjne lub odkrywane na nowo zasoby. W związku z tym podmioty chcące zagospodarować ten nowy obszar rynku mierzą się z szeregiem wyzwań prawnych związanych z kwalifikacją, warunkami wprowadzania do obrotu oraz prawidłowym znakowaniem, w tym zwłaszcza nazewnictwem.
Szkolenie kierowane jest do wszystkich osób, które wprowadzają lub zamierzają wprowadzać na rynek żywność będącą alternatywą dla produktów odzwierzęcych.
Zapisz się na szkolenie a dowiesz się m.in.:
- Jak obecnie rozwija się rynek alternatyw białka roślinnego: raporty, statystyki, trendy
- Jak poprawnie nazywać produkty będące alternatywą dla produktów odzwierzęcych (mięsa, nabiału, jaj)
- Jakie są granice tzw. meat/diary sounding names
- Czy każdy produkt roślinny może być oznaczony jako wegetariański lub wegański oraz jak stosować oznaczenie „bez laktozy”
- Oświadczenia zdrowotne, żywieniowe i środowiskowe na alternatywach mięsa.
Uczestnicy szkolenia otrzymają certyfikat uczestnictwa oraz materiały szkoleniowe w pliku PDF.
Szkolenie prowadzi wspólniczka Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego – dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska