W jakich przypadkach deklaracja pochodzenia środka spożywczego będzie obowiązkowa a w jakich dobrowolna? Kiedy koniecznym będzie wskazywanie pochodzenia podstawowego składnika? Jaki składnik produktu należy uznać za podstawowy? Jakie elementy oznakowania będą mogły zostać uznane za sugerujące pochodzenie? Jak poprawnie konstruować informacje dotyczące deklaracji pochodzenia? Co z deklaracją „Produkt polski”? To tylko niektóre z pytań, jakie na co dzień zadają sobie producenci żywności, mierząc się z przepisami regulującymi te kwestie.
Szkolenie, które Państwu oferujemy omawia szczegółowo wszystkie zagadnienia związane z deklaracją pochodzenia środków spożywczych i ich podstawowych składników. Uwzględnia regulacje krajowe i unijne, a także wytyczne Komisji Europejskiej i organów krajowych. Na szkoleniu zostaną przedstawione praktyczne problemy, jakie powstają w związku ze stosowaniem przepisów i propozycje ich rozwiązań. W sposób szczegółowy zostaną omówione również kryteria umożliwiające producentom żywności wskazywanie na opakowaniu informacji „Produkt Polski”.
Uczestnicy szkolenia otrzymają certyfikat uczestnictwa oraz materiały szkoleniowe w pliku PDF.
Szkolenie prowadzi specjalista ds. prawa żywnościowego i technologii żywności w Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego – Aleksandra Jasieniak.