Dyrektywy śniadaniowe – zmiany dotyczące miodu, soków owocowych i dżemów

Określenie „dyrektywy śniadaniowe” odnosi się do siedmiu dyrektyw unijnych, które ustanawiają wspólne przepisy dotyczące składu, nazw, etykietowania i prezentacji niektórych środków spożywczych, aby chronić interesy konsumentów i zapewnić swobodny przepływ tych produktów na rynk...

Data szkolenia
Na zamówienie
Czas trwania
2 godz.
Koszt szkolenia (1 uczestnik)

Określenie „dyrektywy śniadaniowe” odnosi się do siedmiu dyrektyw unijnych, które ustanawiają wspólne przepisy dotyczące składu, nazw, etykietowania i prezentacji niektórych środków spożywczych, aby chronić interesy konsumentów i zapewnić swobodny przepływ tych produktów na rynku wewnętrznym. Dyrektywy śniadaniowe mają ponad dziesięć lat, uznano więc, że ich przepisy mogą hamować innowacje i nie odzwierciedlać oczekiwań konsumentów, a w konsekwencji wymagają aktualizacji. Celem przyjętych zmian jest przede wszystkim wspieranie konsumentów w dokonywaniu świadomych, zdrowych i zrównoważonych wyborów żywieniowych.

Podczas szkolenia omówione zostaną zmiany czterech dyrektyw śniadaniowych, tj. dotyczące miodu (dyrektywa Rady 2001/110/WE), soków owocowych i niektórych podobnych produktów (dyrektywa Rady 2001/112/WE), dżemów owocowych, galaretek i marmolady oraz słodzonego przecieru z kasztanów (dyrektywa Rady 2001/113/WE), a także częściowo lub całkowicie odwodnionego mleka konserwowanego (dyrektywa Rady 2001/114/WE), wynikające z postanowień dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1438. Uczestnicy dowiedzą się również o ważnych datach i terminach, dzięki czemu będą mogli odpowiednio zaplanować wprowadzanie zmian.

Szkolenie kierowane jest do przedsiębiorców z branży spożywczej, osób zajmujących się znakowaniem środków spożywczych, opracowywaniem nowych produktów i wprowadzaniem produktów do obrotu, pracowników Działu Jakości.

Uczestnicy szkolenia otrzymają certyfikat uczestnictwa oraz materiały szkoleniowe w pliku PDF.

Szkolenie prowadzi specjalistka ds. prawa żywnościowego i technologii żywności w Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego – Aleksandra Jasieniak/Iga Henc

HARMONOGRAM SZKOLENIA

Czas trwania szkolenia:
10:00 - 12:00

Program szkolenia

  1. Dyrektywy śniadaniowe – wprowadzenie i powody zmian;
  2. Miód – nowe zasady deklaracji pochodzenia, platforma do weryfikacji autentyczności oraz przeciwdziałania fałszowaniu miodu;
  3. Soki owocowe – nowe kategorie soków, woda kokosowa, dobrowolne informowanie o cukrach występujących naturalnie w sokach, białko nasion słonecznika;
  4. Dżemy owocowe i marmolady – zmiany definicji i jakości produktów;
  5. Mleko kondensowane – obniżenie zawartości laktozy, rozszerzony katalog dodatków i surowców;
  6. Ważne daty.

POZOSTAŁE SZKOLENIA Zobacz także

Food-law.pl - formularz kontaktowy

Czekamy na Ciebie Napisz do nas!

Nasze usługi kierujemy do wszystkich podmiotów prywatnych i publicznych związanych z sektorem rolno-spożywczym: przedsiębiorstw indywidualnych (producenci, przetwórcy, agenci, dystrybutorzy, importerzy) oraz organizacji. Pomagamy wszystkim – od międzynarodowych korporacji po start-upy.