Etykietowanie mięsa i wyrobów mięsnych – wybrane aspekty

W odniesieniu do etykietowania mięsa i wyrobów mięsnych prawo żywnościowe przewiduje szereg wymogów szczegółowych.

Data szkolenia
Na zamówienie
Czas trwania
2 godz.
Koszt szkolenia (1 uczestnik)

W odniesieniu do etykietowania mięsa i wyrobów mięsnych prawo żywnościowe przewiduje szereg wymogów szczegółowych. Dotyczą one nie tylko nazewnictwa produktów mięsnych, ale również deklaracji wykazu składników (w tym ustalania ilościowej zawartości składników, pomijania składników w wykazie) czy pochodzenia produktu i podstawowego składnika. Chcąc wyróżnić swój produkt pośród konkurencyjnych, producenci często sięgają po różnego rodzaju określenia marketingowe, których stosowanie może okazać się ryzykowne, jeśli zostaną uznane za wprowadzające konsumenta w błąd. Na szkoleniu w praktyczny sposób zostaną przedstawione wybrane aspekty etykietowania mięsa i produktów mięsnych w oparciu o przykłady rynkowe, szeroką praktykę organów urzędowej kontroli żywności oraz orzecznictwo sądów administracyjnych.

Szkolenie kierowane jest do przedsiębiorców z branży mięsnej, osób zajmujących się znakowaniem środków spożywczych, opracowywaniem nowych produktów i wprowadzaniem produktów do obrotu, osób chcących poszerzyć swoją wiedzę w zakresie znakowania żywności.

Uczestnicy szkolenia otrzymają certyfikat uczestnictwa oraz materiały szkoleniowe w pliku PDF.

Szkolenie prowadzi specjalistka ds. prawa żywnościowego i technologii żywności w Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego – Aleksandra Jasieniak/Iga Henc

HARMONOGRAM SZKOLENIA

Czas trwania szkolenia:
10:00 - 12:00

Program szkolenia

  1. Zasady nazewnictwa produktów mięsnych – definicje prawne, normy handlowe oraz informacje towarzyszące nazwie;
  2. Deklaracja ilościowej zawartości mięsa (QUID) – różne przypadki;
  3. Możliwości pominięcia składników w wykazie;
  4. Deklaracja pochodzenia produktu i podstawowego składnika;
  5. Wybrane hasła marketingowe – „domowy”, „wiejski”, „staropolski”, „premium”.

POZOSTAŁE SZKOLENIA Zobacz także

Food-law.pl - formularz kontaktowy

Czekamy na Ciebie Napisz do nas!

Nasze usługi kierujemy do wszystkich podmiotów prywatnych i publicznych związanych z sektorem rolno-spożywczym: przedsiębiorstw indywidualnych (producenci, przetwórcy, agenci, dystrybutorzy, importerzy) oraz organizacji. Pomagamy wszystkim – od międzynarodowych korporacji po start-upy.