Innowacyjna żywność – warunki wprowadzania do obrotu

Innowacyjność jest kluczem do konkurencyjności we wszystkich sektorach gospodarki, w tym także w branży spożywczej.

Data szkolenia
Na zamówienie
Czas trwania
2 godz.
Koszt szkolenia (1 uczestnik)

Innowacyjność jest kluczem do konkurencyjności we wszystkich sektorach gospodarki, w tym także w branży spożywczej. W kontekście żywności może ona dotyczyć wielu aspektów: nowych technologii produkcyjnych, nowych opakowań, niestosowanych dotychczas surowców czy też nowych smaków, zapachów czy wyglądu znanych już produktów.

W ostatnim czasie w branży spożywczej można zauważyć dwie główne siły napędowe dla innowacji: rozwijanie produktów prozdrowotnych oraz produktów zrównoważonych czyli, tzw. „przyjaznych dla środowiska”. W ramach pierwszej kategorii na rynku unijnym pojawiają się kolejne surowce i składniki z grupy „superfoods”; w ramach drugiej najsilniejszym trendem jest poszukiwanie i rozwijanie alternatywnych źródeł białka mających zastąpić białko pochodzenia zwierzęcego. Mowa tutaj o takich produktach jak plant-based meat – roślinne alternatywy mięsa, plant-based diary – roślinne alternatywy nabiału, cell-based meat– mięso komórkowe, owady, mikroorganizmy: algi, grzyby, drożdże, bakterie, białko fermentowane i inne innowacyjne lub odkrywane na nowo zasoby.

Przedsiębiorcy wprowadzający innowacje muszą jednak brać pod uwagę prawo i zmierzyć się z szeregiem wyzwań regulacyjnych związanych z kwalifikacją, warunkami wprowadzania do obrotu oraz prawidłowym znakowaniem, w tym zwłaszcza nazewnictwem, takich produktów. W tym kontekście obowiązuje bowiem w Unii wiele aktów prawnych, które należy brać pod uwagę, w tym przede wszystkim rozporządzenie nr 2015/2283 w sprawie nowej żywności.

Program szkolenia obejmuje m.in.:

  • Innowacje na rynku spożywczym: trendy
  • Najważniejsze zasady prawne regulujące wprowadzanie na rynek nowych produktów: procedury autoryzacji nowej żywności i tradycyjnej żywności z państwa trzeciego
  • Zasady nazewnictwa innowacji plant-based (alternatywy dla mięsa i nabiału)
  • Oświadczenia zdrowotne, żywieniowe i środowiskowe dotyczące nowinek spożywczych
  • Sankcje i odpowiedzialność

Szkolenie kierowane jest do wszystkich osób, które wprowadzają lub zamierzają wprowadzać na rynek innowacyjną żywność.

Uczestnicy szkolenia otrzymają certyfikat uczestnictwa oraz materiały szkoleniowe w pliku PDF.

PROWADZĄCY: Szkolenie prowadzi wspólniczka Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego  – dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska oraz prawniczka Centrum Alicja Michałowska

HARMONOGRAM SZKOLENIA

Czas trwania szkolenia:
10:00 - 12:00

Program szkolenia obejmuje:

  • Innowacje na rynku spożywczym: trendy
  • Najważniejsze zasady prawne regulujące wprowadzanie na rynek nowych produktów: procedury autoryzacji nowej żywności i tradycyjnej żywności z państwa trzeciego
  • Zasady nazewnictwa innowacji plant-based (alternatywy dla mięsa i nabiału)
  • Oświadczenia zdrowotne, żywieniowe i środowiskowe dotyczące nowinek spożywczych
  • Sankcje i odpowiedzialność

POZOSTAŁE SZKOLENIA Zobacz także

Szkolenia: Greenwashing za rok o tej porze: co się zmienia w prawie

Greenwashing za rok o tej porze: co się zmienia w prawie

Greenwashing, czyli pseudoekologiczny marketing produktów i usług, to zjawisko, które coraz bardziej interesuje nie tylko konsumentów, ale także prawodawcę. Niedawno na poziomie unijnym weszły w życie nowe przepisy, które mają na celu walkę z tym zjawiskiem.

Data szkolenia
27 marca 2025- ONLINE NA ŻYWO
Koszt szkolenia (1 uczestnik)
Szkolenia: Greenwashing za rok o tej porze: co się zmienia w prawie
490 zł netto zł + VAT
Food-law.pl - formularz kontaktowy

Czekamy na Ciebie Napisz do nas!

Nasze usługi kierujemy do wszystkich podmiotów prywatnych i publicznych związanych z sektorem rolno-spożywczym: przedsiębiorstw indywidualnych (producenci, przetwórcy, agenci, dystrybutorzy, importerzy) oraz organizacji. Pomagamy wszystkim – od międzynarodowych korporacji po start-upy.