Innowacyjność jest kluczem do konkurencyjności we wszystkich sektorach gospodarki, w tym także w branży spożywczej. W kontekście żywności może ona dotyczyć wielu aspektów: nowych technologii produkcyjnych, nowych opakowań, niestosowanych dotychczas surowców czy też nowych smaków, zapachów czy wyglądu znanych już produktów.
W ostatnim czasie w branży spożywczej można zauważyć dwie główne siły napędowe dla innowacji: rozwijanie produktów prozdrowotnych oraz produktów zrównoważonych czyli, tzw. „przyjaznych dla środowiska”. W ramach pierwszej kategorii na rynku unijnym pojawiają się kolejne surowce i składniki z grupy „superfoods”; w ramach drugiej najsilniejszym trendem jest poszukiwanie i rozwijanie alternatywnych źródeł białka mających zastąpić białko pochodzenia zwierzęcego. Mowa tutaj o takich produktach jak plant-based meat – roślinne alternatywy mięsa, plant-based diary – roślinne alternatywy nabiału, cell-based meat– mięso komórkowe, owady, mikroorganizmy: algi, grzyby, drożdże, bakterie, białko fermentowane i inne innowacyjne lub odkrywane na nowo zasoby.
Przedsiębiorcy wprowadzający innowacje muszą jednak brać pod uwagę prawo i zmierzyć się z szeregiem wyzwań regulacyjnych związanych z kwalifikacją, warunkami wprowadzania do obrotu oraz prawidłowym znakowaniem, w tym zwłaszcza nazewnictwem, takich produktów. W tym kontekście obowiązuje bowiem w Unii wiele aktów prawnych, które należy brać pod uwagę, w tym przede wszystkim rozporządzenie nr 2015/2283 w sprawie nowej żywności.
Program szkolenia obejmuje m.in.:
- Innowacje na rynku spożywczym: trendy
- Najważniejsze zasady prawne regulujące wprowadzanie na rynek nowych produktów: procedury autoryzacji nowej żywności i tradycyjnej żywności z państwa trzeciego
- Zasady nazewnictwa innowacji plant-based (alternatywy dla mięsa i nabiału)
- Oświadczenia zdrowotne, żywieniowe i środowiskowe dotyczące nowinek spożywczych
- Sankcje i odpowiedzialność
Szkolenie kierowane jest do wszystkich osób, które wprowadzają lub zamierzają wprowadzać na rynek innowacyjną żywność.
Uczestnicy szkolenia otrzymają certyfikat uczestnictwa oraz materiały szkoleniowe w pliku PDF.
PROWADZĄCY: Szkolenie prowadzi wspólniczka Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego – dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska oraz prawniczka Centrum Alicja Michałowska